Nieuw land in zicht : sociaaldemocratisch kompas voor de 21ste eeuw. - Martens, Bart, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
In dit boek beschrijft de auteur hoe drie wereldsystemen - het financiële systeem, de wereldeconomie en het wereldecosysteem - fundamenteel ontregeld zijn en met elkaar botsen. De aard en de omvang van deze crisissen zorgen ervoor dat we er niet zomaar kunnen 'uitgroeien'. Voortplaveien van het klassieke en ouderwetse groeipad leidt ons niet uit de tunnel, maar rijdt ons alleen verder vast. De auteur onderwerpt daarom het wereldsysteem aan een grondige revisie, met het oog op een detectie en reparatie van systeemfouten. Vanuit een nieuwe internationale rechtvaardigheidstheorie trekt hij de krijtlijnen voor een radicaal herstelprogramma. Nieuwe instrumenten worden ingezet binnen een nieuwe institutionele architectuur om de gemengde economie van de zwalpende nationale verzorgingsstaat recht te trekken en een sterke globale tegenhanger te geven. Een krachtdadig globaal bestuur dat uitgaat van een 'soevereiniteit van de mensheid' en een gelijk 'aardeaandeel' voor elke wereldburger, zorgt voor een herregulering van de markten en een duurzaam beheer van het mondiaal 'gemeen goed' zoals het wereldmilieusysteem. Samen met deze institutionele omwenteling, vindt ook een technologisch en cultureel veranderingsproces plaats dat onze oliegebaseerde ontginnings- en verspillingseconomie omvormt tot een duurzame kringloopeconomie die een groeiende wereldbevolking blijvend in de wereldeconomie kan insluiten. Met dat wereldbeeld voor ogen ontwikkelt de auteur een nieuw profiel voor de Vlaamse sociaaldemocratie. Zoals de sociaaldemocraten tijdens de vorige eeuw de regisseurs waren van de nationale verzorgingsstaat, moeten zij in de 21ste eeuw het 'collectieve willen' weten te bundelen rond een gemeenschappelijk gedragen programma voor een nieuwe wereldorde die inclusiever, socialer en duurzamer is.
Keywords: Politieke filosofie; Toekomstvisies; Wereldbeeld