Economie in rechte lijn. - De Borger, Bruno L., 1955-; Leemans, Christel, ....-; Van Poeck, André, 1949- (Antwerpen : De Boeck, 2009)
Economie in rechte lijn is een toegankelijke benadering van zowel de micro als de macro-economie. Elk hoofdstuk gaat van start met concrete situaties (situatieschets) en cases gebaseerd op de actualiteit. Deze cases brengen de nodige componenten aan voor het aanbrengen van de te verwerven kennis. Zij worden aangevuld met vragen die een begeleidingstraject uitmaken voor het concrete lesgebeuren. Dit is een ondersteuning om het lesgebeuren vanuit een actieve werkvorm met zelfwerkzaamheid voor de student te laten verlopen. Een tweede onderdeel van elk hoofdstuk bestaat in de theorie die weergegeven wordt op een didactisch toegankelijk niveau met voorbeelden. Wiskundige benaderingen worden opgenomen in de mate waarin zij voor de doelgroep relevant zijn. Elk hoofdstuk eindigt met een lijst van te kennen begrippen die in de leerdoelen van het opleidingsonderdeel economie vervat zitten. Een derde deel bevat oefeningen en opdrachten zodat de student de materie kan inoefenen. De oplossingen zijn via download beschikbaar.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1: Wat is economie Hoofdstuk 2: Het marktmechanisme Hoofdstuk 3: Consumentengedrag Hoofdstuk 4: Productie en kosten van bedrijven Hoofdstuk 5: Prijsvorming onder verschillende marktstructuren Hoofdstuk 6: Marktimperfecties en de rol van de overheid Hoofdstuk 7: Productie, inkomens en bestedingen: de macro-economische benadering Hoofdstuk 8: Economische groei en ontwikkeling Hoofdstuk 9: Macro-economisch evenwicht Hoofdstuk 10: Consumptie, investeringen en de aggregatieve vraag Hoofdstuk 11: Beïnvloeding van de aggregatieve vraag: de budgettaire politiek Hoofdstuk 12: Beïnvloeding van de aggregatieve vraag: de monetaire politiek Hoofdstuk 13: Werkloosheid en inflatie Hoofdstuk 14: De internationale economie, vrijhandel en protectie Hoofdstuk 15: Het internationaal monetair stelsel
Keywords: Economie