Durven delegeren. - Nijssen, André M., ....- (Soest : Nelissen, 2004)
In het boek Durven delegeren staan technieken beschreven die de manager in staat stellen om op een professionele wijze te delegeren. Aan bod komen: het kiezen van de juiste medewerker voor een bepaalde taak, het bepalen van de doelstellingen, het overdragen van bevoegdheden, het coachen, het inbouwen van controlepunten, maar ook het venijn van het opwaarts delegeren. Zo kan de manager effectief gebruikmaken van zijn eigen tijd en kweekt hij een sterk team dat resultaatverhogend werkt. Daarbij worden ook de talenten van zijn medewerkers ontwikkeld, waardoor voor hen nieuwe uitdagingen ontstaan en de motivatie sterk wordt vergroot. Ook de organisatie profiteert van deze technieken omdat door toepassing ervan de beslissingssnelheid wordt vergroot en de continuteit wordt gewaarborgd
Inhoudsopgave : (verkort): 1. Functie en taken van het management 1.1 Wat is de eigentijdse stijl van leidinggeven? 1.2 Contact en afstand 1.3 Vormen van leiderschap 1.4 Is de manager te vertrouwen? 1.5 Wat is de
Basis voor effectief leiderschap? 2. De kunst van het delegeren 2.1 De manager heeft persoonlijk niet de relevante competentie 2.2 De manager heeft de kennis, maar gebrek aan tijd 2.3 Delegeren is geen afschuiven 2.4 Professioneel delegeren 3. Spelregels voor het proces van effectief delegeren 3.1 De kwaliteit van een medewerker 3.2 Het proces van delegeren 3.3 Waarom delegeren? 3.4 Voordelen voor de manager zelf 3.5 Voordelen voor de medewerkers 3.6 Voordelen voor de organisatie 3.7 Permanente coaching bevordert commitment 3.8 Succes kweekt sterkere motivatie 3.9 Het lidmaatschap van een groep 4. Randvoorwaarden bij het overdragen van taken 4.1 Aspecten van het acceptatieproces 4.2 Maatregelen bij het falen van een medewerker 5. De grenzen van het delegeren 5.1 Een aantal taken kan niet worden gedelegeerd 5.2 Een aantal taken kan wl worden gedelegeerd 5.3 De weerbarstige praktijk; waarom wordt er vaak toch niet gedelegeerd? 5.4 Medewerkers accepteren soms geen nieuwe taken meer, waarom
Niet? 6. Het venijn van het 'opwaarts delegeren' 6.1 Deur dichthouden voor opwaarts delegeren 6.2 Waarom proberen medewerkers opwaarts te delegeren? 7. Controleren, volgen en begeleiden 7.1 Coaching 7.2 Training on the job 7.3 Regels om op de juiste wijze te begeleiden 7.4 Follow-upbijeenkomst 8. Concrete voorbeelden van delegeertechnieken 8.1 Maatschappij uit de verzekeringssector 8.2 Verpleegkunde in een ziekenhuis 8.3 Eigenaar van een bedrijf delegeert taken aan secretaresse 8.4 Aanstelling van een marketingmanager in een technisch bedrijf
Keywords: Delegeren -- Management