De dynamiek van een team. - West, Michael Alun, 1951-; van der Kaaij, P. A. A. M., ....- (Soest : Nelissen, 2005)
Dit boek is bestemd voor teamleden of begeleiders die het werken in een team zo effectief mogelijk willen maken. De auteur behandelt allerlei aspecten van het werken in teams. Aan de hand van voorbeelden maakt hij duidelijk welke factoren het effectief functioneren van een team kunnen verbeteren of tegenwerken. Het boek bevat ook richtlijnen om de dynamiek van een team te bevorderen. Dit boek is een vertaling van het boek Effective teamwork. Het is uitermate relevant voor veel beroepen in de openbare en particuliere sector: handel en bedrijfsleven, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Werken in een team blijkt voor veel mensen niet gemakkelijk te zijn. Het is voor velen een hele opgave samen te werken en op een lijn te zitten om dezelfde doelen van de organisatie te realiseren. Toch kan teamwerk worden geleerd. West onderzoekt waar de obstakels en problemen liggen, die de werkelijke dynamiek van een team onder de maat houden. 'Sociaal luisteren' en 'free-wheelen'
Blokkeren veel teams, waardoor er van flexibiliteit en effectiviteit weinig, en in ieder geval onvoldoende, terechtkomt. Aan de hand van veel, zeer herkenbare, praktijkvoorbeelden maakt de auteur duidelijk welke factoren het effectief functioneren van een team en het welzijn van degenen die in teamverband werken, kunnen bevorderen of belemmeren. De problemen worden onderzocht, mogelijkheden tot het voorkomen van problemen worden aangegeven en er worden praktische en betrouwbare richtlijnen gegeven om de dynamiek van het team, de flexibiliteit en de effectiviteit te bevorderen. Het boek geeft een goede analyse van de processen en problemen, die zich binnen het werken in een team manifesteren. Essentieel voor de dynamiek van een team zijn flexibiliteit en effectiviteit. De auteur doet suggesties om storende effecten op te heffen en geeft de lezer de gelegenheid via oefeningen dit te leren. Op vele punten is het boek in aanpak en oplossingen van problemen herkenbaar voor de lezer, die ervaring
Heeft in het werken in een team. Veel nieuws is er voor deze categorie lezers niet. Het grote voordeel is wel, dat het op een prettige manier processen herkenbaar maakt. Het is daardoor geschikt voor de beginnende professional en/of vrijwilliger, doch ook voor de doorgewinterde teamwerker. Je wordt je bewuster van de processen en wellicht daardoor attenter in de toekomst. Het boek is gemakkelijk leesbaar en zowel in opleidingssituaties bruikbaar als geschikt voor de individuele lezer
Inhoudsopgave : Inleiding Taakgerichte en sociale aspecten in het functioneren van een team Oefening 1: Vragenlijst teamreflectie 1. Een team: werkt dat? Is een team beter dan iemand die alleen werkt? Belemmeringen voor effectief teamwerk Problemen oplossen en beslissingen nemen in een groep Brainstormen in een groep Een goed werkend team opbouwen Oefening 2: Meten hoe goed je team functioneert Persoonlijkheid en teamprestatie 2 De visie van een team De visie van een team definiren Dimensies in de visie van een team
Elementen in de visie van een team 3 Deel uitmaken van een team De aspecten van deelname aan een team Oefening 3: Informatie uitwisselen in een team De besluitvorming in een groep De laddertechniek om een beslissing te nemen Oefening 4: Een korte versie van de laddertechniek Veiligheid in de groep 4 Streven naar uitsluitend teamwerk Groepsdenken Druk tot conformeren vanuit de groep Gehoorzaamheid aan het gezag Afweermechanismen in een groep Streven naar uitstekende prestaties en een taakgerichte aanpak Taakgerichtheid en constructieve onenigheid Advocaat van de duivel Negatief brainstormen Belangenanalyse De invloed van de minderheid in een team 5 Creatief problemen oplossen Innovatie in een team Oefening 5: Hoe vernieuwend is je team bezig? Creatief problemen oplossen in een team Technieken om de creativiteit binnen een team te bevorderen Technieken tijdens groepsbijeenkomsten die de creativiteit bevorderen Overige factoren die de innovatie van een team benvloeden Oefening 6: Hoe vernieuwend werk
Je zelf? Het veranderingsproces 6 Steun in een team Sociale steun Conflicten oplossen in een team Teamleden steunen in persoonlijke groei en ontwikkeling Oefening 7: Een teamoefening om het werk interessante te maken Het sociale klimaat 7 Teammanagement Een team managen Een team coachen Een team leiden Valstrikken voor teamleiders Tips voor succesvol leiderschap Teams op het werk die hun eigen koers bepalen 8 Een team opbouwen Verschillende interventies om een team op te bouwen Oefening 8: Tevredenheid over de sociale processen in het team Taken via onderhandeling verduidelijken Oefening 9: Onderhandelen over taken 9 Het team in de organisatie Teamwerk voor een goed functionerende organisatie Wat hebben teams nodig van hun organisatie Wat verlangen organisaties van hun teams? Hoe word je een revolutionair team? Conclusies Bijlage: vragenlijst teamklimaat
Keywords: Teamwerk