Lexicon van de ethiek. - Becker, Marcel, ....-; Van Stokkom, Bas (Basilius Augustinus Maria), 1953-; Van Tongeren, Paulus Johannes Maria (Paul), 1950- (Assen : Van Gorcum, 2007)
Ethiek is een zaak waar iedereen mee te maken heeft. Ethische kwesties staan dan ook steeds meer in de belangstelling. Tot nu toe ontbrak een grondig overzichtswerk op dit gebied. Het 'Lexicon van de Ethiek' brengt hierin eindelijk verandering. In bijna honderdvijftig alfabetisch gerangschikte artikelen, van 'abortus' tot 'zorgethiek', behandelen tientallen vooraanstaande Nederlandse en buitenlandse ethici vrijwel alle belangrijke aspecten van de ethiek. De uitgave is daarmee een onmisbare vraagbaak voor iedereen die zich snel en betrouwbaar wil informeren over de theorie en praktijk van ethische vraagstukken. De aandacht voor de ethiek in het openbare leven was nog niet eerder zo groot. Dit lexicon bevat een systematische en filosofische bespreking van de meeste kernbegrippen die daarbij worden gebruikt. Afkomstig van deskundigen uit Duitsland, België en Nederland, is gestreefd naar een zo breed mogelijk invulling van de lemmata. Ze gaan over hoofdthema's als de deugdethiek, normatieve theorieën, de meta-ethiek en de toegepaste ethiek. Het perspectief is vaak dat van de analytische filosofie. De lemmata hebben een gemeenschappelijk opbouw. Ze beginnen met een algemene begripsbepaling, die wordt gevolgd door een korte geschiedenis van het begrip en ze eindigen meestal met iets over de betekenis van het begrip in de hedendaagse discussie. Elk lemma wordt afgesloten met een literatuuropgave en verwijzing naar verwante begrippen. De relevantie van de bijdragen is groot. Ze lezen prettig en zijn doorgaans zeer informatief. Een zeer handig naslagwerk. Met register en personalia van de medewerkers.
Keywords: Ethiek -- Woordenboeken