Stoornis en delict : handboek psychiatrische en psychologische rapportage in strafzaken. - Blansjaar, B. A., ....-; Beuckers, M. M., ....-; Van Kordelaar, W. F., ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2008)
Tot dusver is er geen Nederlandse literatuur die een systematisch overzicht biedt van voor het strafrecht relevante aspecten van psychopathologie. De bruikbaarheid van internationale literatuur wordt beperkt door verschillen in wetgeving en jurisprudentie tussen landen en taalgebieden. In Stoornis en delict wordt de relevante psychopathologie van de belangrijkste psychiatrische aandoeningen en persoonlijkheidsstoornissen beschreven en gegroepeerd langs hoofdlijnen van de meest gangbare internationale classificaties. Aan de hand van casuïstiek gaan de auteurs in op de uiting van specifieke psychopathologie in delicten, en op toerekeningsvatbaarheid, herhalingskans en advisering over straffen en maatregelen.
Keywords: Misdaad; Persoonlijkheidsstoornissen; Psychische stoornissen; Strafrecht -- Nederland