Praktijkgerichte ontwikkelingspsychologie : van wieg tot hangplek : de ontwikkeling van 0- tot 18-jarigen. - de Bil, Marjan, ....-; de Bil, Petra, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
Dit boek behandelt de ontwikkelingspsychologie van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. In leesbare taal worden de ontwikkelingen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied uiteengezet. De ontwikkelingen die kinderen en jongeren doormaken worden beschreven aan de hand van ontwikkelingstaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de ontwikkelingstaken van het verwerven van een veilige basis, het leren omgaan met anderen en het verwerven van een eigen identiteit, maar ook van het omgaan met vrije tijd en het kiezen van een opleiding en beroep. Dit boek is bedoeld voor studenten van de hbo-opleidingen Social Work. Daarnaast kan dit boek voor de opleiding hbo pedagogiek een introductie vormen in het ontwikkelingspsychologisch denken en handelen. Dit boek behandelt de ontwikkelingspsychologie van kinderen van 0 tot 18 jaar. Goed opgebouwd wordt aangegeven hoe de ontwikkeling op cognitief, emotioneel en sociaal gebied meestal verloopt. In het boek wordt gebruik gemaakt van een hoofdstukverdeling, schema's
En kopjes en trefwoorden in de marge in blauwe steunkleur. Dat maakt het heel overzichtelijk en duidelijk. Het geheel wordt verlevendigd met tekeningen. In het eerste hoofdstuk wordt de opbouw van het boek uitgelegd. Bij het boek is een cd-rom gevoegd met videofragmenten ter illustratie van verschillende ontwikkelingssituaties. Ook is achterin een lijst met geraadpleegde literatuur te vinden. De twee schrijfsters zijn beiden psycholoog en hebben beiden ruime ervaring in hun vakgebied. Het boek is bedoeld voor studenten HBO sociaal werk. Daarnaast kan dit boek gebruikt worden door professionals die met kinderen werken. Op de bijgeleverde cd-rom staan videofragmenten van uiteenlopende situaties. Door middel van deze beelden en bijbehorende opdrachten maken studenten de koppeling van theorie naar praktijk. Het is voor hbo-studenten belangrijk steeds een praktijkgerichte toepassing te maken van de theorie. Wat valt op aan het gedrag van deze kinderen en jongeren, en zijn dit dan signalen van mogelijke
Stoornissen of hoort het bij de leeftijdsfase? Het boek belicht ook de sterke kanten en mogelijkheden van kinderen en jongeren
Inhoudsopgave : 1 Wat is ontwikkelingspsychologie? 1.1 Inleiding 1.2 Ontwikkelingstaken 1.3 Variaties in ontwikkeling 1.4 De (veer)kracht van jeugd 1.5 Van theorie naar praktijk 2 Een veilige basis 2.1 Inleiding 2.2 Ontwikkeling van een veilige basis: zo gaat het meestal 2.3 Soms gaat het anders 2.4 Hechtingsproblemen en hechtingsstoornissen 2.5 Hechtingsproblemen in de dagelijkse praktijk 2.6 Van theorie naar praktijk 3 Het verkennen van de wereld 3.1 Inleiding 3.2 Eerste ervaringen 3.3 Neurologische ontwikkeling: zo gaat het meestal 3.4 Zintuiglijke ontwikkeling: zo gaat het meestal 3.5 Motorische ontwikkeling: zo gaat het meestal 3.6 Wederzijdse benvloeding 3.7 Soms gaat het anders 3.8 Problemen en stoornissen 3.9 Van theorie naar praktijk 4 Een eigen identiteit 4.1 Inleiding 4.2 Zo gaat het meestal: ontdekken van het ik 4.3 Soms gaat het anders 4.4 Identiteitsstoornissen
4.5 Van theorie naar praktijk 5 Leren communiceren 5.1 Inleiding 5.2 Taalontwikkeling 5.3 Non-verbale communicatie 5.4 Als het anders gaat 5.5 Stoornissen en problemen in de communicatie 5.6 Stoornissen in de verbale communicatie 5.7 Stoornissen in de non-verbale communicatie 5.8 Van theorie naar praktijk 6 Het begrijpen van de wereld 6.1 Inleiding 6.2 Ontwikkeling van het denken 6.3 Intelligentie 6.4 Als het anders gaat 6.5 Beperkingen en problemen 6.6 Van theorie naar praktijk 7 Omgaan met anderen 7.1 Inleiding 7.2 Leren omgaan met anderen: zo gaat het meestal 7.3 Als het anders gaat 7.4 Problemen en stoornissen 7.5 Van theorie naar praktijk 8 Opgroeien in een gezin 8.1 Inleiding 8.2 Het gezin als systeem 8.3 Omstandigheden van het gezin 8.4 Opvoeding 8.5 Soms gaat het anders 8.6 Gezinsproblemen en gestoorde gezinsrelaties 8.7 Gezinsbehandeling 8.8 Kinderbescherming 8.9 Van theorie naar praktijk 9 Kind en school 9.1 Inleiding 9.2 Ontwikkeling van een kind op school 9.3 Leren op school 9.4 De school
Als medeopvoeder 9.5 De school als sociale omgeving 9.6 Na de basisschool 9.7 Soms gaat het anders 9.8 Leerproblemen en leerstoornissen 9.9 Van theorie naar praktijk 10 Van kind naar puber 10.1 Inleiding 10.2 Biologische veranderingen 10.3 Neurologische en cognitieve veranderingen 10.4 Veranderingen op school 10.5 Veranderingen in het gezin 10.6 Visies op puberteit 10.7 Ontwikkelingstaken voor jongeren 10.8 Soms gaat het anders 10.9 Van theorie naar praktijk 11 Een eigen persoonlijkheid 11.1 Inleiding 11.2 Emotionele ontwikkeling 11.3 Morele ontwikkeling 11.4 Identiteitsontwikkeling 11.5 Stoornissen in de emotionele ontwikkeling 11.6 Van theorie naar praktijk 12 Gezondheid en uiterlijk 12.1 Inleiding 12.2 Zelfconcept en zelfwaardering 12.3 Stoornissen in het zelfconcept 12.4 Eten, drinken en roken 12.5 Alcohol- en drugsverslaving 12.6 Bevorderen van gezond gedrag 12.7 Van theorie naar praktijk 13 Het invullen van vrije tijd 13.1 Inleiding 13.2 Zo gaat het meestal: clubjes en baantjes 13.3 Soms gaat het
Anders: hangjongeren 13.4 Jeugdcriminaliteit 13.5 Van theorie naar praktijk 14 Sociale contacten en vriendschappen 14.1 Inleiding 14.2 Peergroups 14.3 Jeugdculturen en jongerenstijlen 14.4 Omgaan met groepsdruk 14.5 Soms gaat het anders: de eenling 14.6 Invloed van leeftijdsgenoten en invloed van thuis 14.7 Van theorie naar praktijk 15 Een seksuele identiteit 15.1 Inleiding 15.2 Zo gaat het meestal 15.3 Soms gaat het anders 15.4 Seksueel misbruik 15.5 Jeugdige zedendelinquenten 15.6 Loverboys 15.7 Van theorie naar praktijk 16 Kiezen voor opleiding en werk 16.1 Inleiding 16.2 Schoolbeleving 16.3 Schoolmotivatie 16.4 Kiezen voor een opleiding 16.5 Jongeren op de arbeidsmarkt 16.6 Soms gaat het anders: spijbelen 16.7 Van theorie naar praktijk 17 Een plek in de maatschappij 17.1 Inleiding 17.2 Omgaan met autoriteit 17.3 Jeugdparticipatie 17.4 Binding met de maatschappij 17.5 Van theorie naar praktijk
Keywords: Ontwikkelingspsychologie