Dwang. - de Neef, Manja, ....-; Van der Plas, Yvette, ....- (Amsterdam : Boom, 2008)
Dagelijks dertig keer je handen wassen. Niet met het openbaar vervoer durven gaan omdat het vies is. Altijd maar bezig zijn met schoonmaken en wassen. Te laat komen op afspraken omdat je thuis veel moet controleren voordat je de deur uit kunt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van dwangklachten. Dwanggedachten en -handelingen kunnen je leven zo in beslag nemen dat je niet meer goed functioneert. We spreken dan van een obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel dwangstoornis genoemd of kortweg dwang. Dit Boom Hulpboek is bestemd voor mensen die van hun dwangklachten af willen, De behandeling is door zijn eenvoud goed uit te leggen in een zelfhulpboek. Je krijgt informatie over de stoornis, over het ontstaan en voortbestaan van de klachten, de rol van mensen in je omgeving en over de behandeling. Vervolgens leer je hoe je een stappenplan maakt en hoe je dat in tien weken kunt uitvoeren. Je leest over de veelvoorkomende valkuilen en wat je kunt doen om die te vermijden.
Volgens het Fonds Psychische Gezondheid lijden in Nederland 400.000 mensen aan een dwangstoornis. Het gaat om handelingen als bijvoorbeeld het overdreven vaak handen wassen, overmatige controlezucht en smetvrees, en godslasterlijke en niet-realistische gedachten. Veel mensen schamen zich voor hun dwingende gedachten en handelingen. Dit hulpboek met een stappenplan komt dus op tijd op de markt. Het geeft uitleg en inzicht bij het ontstaan van dwanggedachten en handelingen. Training en oefening met daarbij aansprekende, heldere, herkenbare voorbeelden geven mensen inzicht en bewustwording om met deze voor vele beschamende stoornis in denken en doen om te gaan. Het boek bevat een groot aantal invuloefeningen; deze zijn ook opgenomen op de bijgevoegde cd-rom en kunnen worden uitgeprint. Achterin een literatuuropgave, adressen, websites en een register. Lay-out met blauwe steunkleur. Een aanwinst voor velen.
Inhoud 1.Inleiding 2.Dwang begrijpen 3.Doelen stellen 4.Aan de slag! 5.De eerste ervaringen met exposure 6.De omgeving 7.Belonen 8.Assertiviteit 9.Smoezen 10.Gedachten 11.Een stok achter de deur 12.Tegenvallers 13.Medicijnen 14.Toekomst.
Keywords: Dwangneurosen