Maatschappelijk werk : basisboek. - van Riet, Nora, ....-; Jongman, Henk, ....-; Schilder, Lies, ....- (Groningen : Wolters Noordhoff, 2003)
Maatschappelijk werk legt de (toekomstige) beroepsbeoefenaar uit wat het beroep inhoudt en hoe het vak zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Ook geeft het een beschrijving van beroepspraktijk, de hulpvragers, hun hulpvragen en de methodische middelen die ingezet worden. In deze uitgave zijn ontwikkelingen in en rond het beroep en op het terrein van het methodisch handelen opgenomen. Het Basisboek is gericht op kennismaking met het beroep zoals het vanuit het verleden (hoofdstuk 1) geworden is tot wat het nu is (hoofdstuk 2). In hoofdstuk 3 wordt de organisatie als instrument tot verandering beschreven. In hoofdstuk 4 wordt in beeld gebracht met welke hulpvragers en hulpvragen het maatschappelijk werk in de praktijk te maken krijgt. Hoofdstuk 5 beschrijft de methodische modellen waarvan de maatschappelijk werker gebruikmaakt in zijn werkpraktijk. In hoofdstuk 6 komt de genderspecifieke hulpverlening aan de orde. Het boek kan gebruikt worden naast het boek Maatschappelijk werk: doelgroepen en werkvelden.
Keywords: Maatschappelijk werk