Goed werk : verkenningen van normatieve professionalisering. - Jacobs, Gaby, ....-; Meij, Ruud, ....-; Tenwolde, Hans, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Professionals en professionaliteit staan volop in de aandacht. Er is maatschappelijk debat over de positie van professionals. Bestaat er in onze cultuur nog wel genoeg waardering voor het wezenlijke van hun werk? Geeft onze markteconomie hen genoeg ruimte om naar eer en geweten hun beroep uit te oefenen? De professionals in sectoren als zorg, onderwijs en dienstverlening voelen zich bekneld door regels en management. Dit roept vanzelf vragen op over professionaliteit. Wat is eigenlijk het kenmerkende van professies? Geldt de beknelling voor alle aspecten van professionaliteit? Is professionaliteit wel denkbaar zónder 'eer en geweten'? Normatieve professionalisering verwijst naar goed werk doen, en dat is meer dan je werk goed doen. Goed werk is niet alleen technisch, maar ook moreel juist. Het vraagt van professionals bezinning: op hun maatschappelijke rol, op hun relatie met de mensen voor wie ze werken, op de morele en politieke werking van hun vakkennis.
Inhoudsopgave : Deel I - Professionaliteit toen en nu : ontwikkelingen, debatten en kernbegrippen Deel II - Goed werk in de praktijk : de positie, spanningen en dilemma's van professionals Deel III - De ontwikkeling van goed werk : morele, politieke en existentiële leerprocessen.
Keywords: Professionalisering