Werken aan zin in werk : denk- en werkboek voor begeleiding van professionals. - Claasen, Wim, 1947-; Goyaarts, Lia, ....-; Van Bergen, Marjo, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Zinvol werk hebben en zin in je werk hebben, daar gaat het om. Die combinatie van zin en werkplezier is helaas niet vanzelfsprekend. Er zijn veel functies die ongetwijfeld zinvol zijn, maar die zoveel van professionals vergen dat zelfs die soms de zin en het plezier in het werk verliezen. Werken aan zin in werk beschrijft hoe zij die zin in hun werk - in beide betekenissen - weer kunnen beleven. Aan de hand van drie uiteenlopende projecten bespreken de auteurs de praktijk en geven zij bruikbare tips. Gaandeweg ontvouwen ze een theorie die gebaseerd is op praktische ervaring, theoretische reflectie en opvattingen over normatieve professionaliteit. Vanuit hun eigen voorkeuren en kwaliteiten kunnen coaches, raadslieden en begeleiders de geboden theorie en praktische uitwerkingen toespitsen op hun eigen praktijk. Velen hebben reeds nagedacht en geschreven over vraagstukken op het raakvlaak van arbeid en zingeving. In dit boek wordt dit thema benaderd vanuit de gedachte dat de mens - en dus
Niet de organisatie - vertrekpunt dient te zijn bij de zingeving van arbeid. In die zin heeft de benaderingswijze van de vier auteurs van deze uitgave een humanistisch uitgaangspunt. In dit boek worden, vanuit een zeer persoonlijke invalshoek van de auteurs, onder meer projecten besproken en tips voor de coachingpraktijk gegeven. Ieder van de vier auteurs geeft een sterk eigen kleuring aan dit boek, waardoor het boek weinig eenheid uitstraalt. Sommige onderdelen zijn erg concreet en bevatten praktijktips, andere passages blinken echter weer uit door vaagheid en abstract-theoretische beschouwingen. Het boek is niet alleen bestemd voor coaches en dergelijken, maar ook voor iedereen die zelf aan de slag wenst te gaan om (meer) zingeving aan zijn werksituatie te geven
Inhoudsopgave : Deel I Ervaringen, inzichten en perspectieven Inleiding 1. Sleutelervaringen en reflecties 2. Praktijktheorie 3. Perspectieven op normatieve professionaliteit Deel II Praktijken Inleiding 4. Natuurbeleving 5. Begeleide
Intervisie op basis van empowerment 6. Participatieve ontwikkeling van een gedragscode in een organisatie Deel III Perspectieven voor taakstelling en ontwikkeling Inleiding 7. Reflecties op de taakstelling en positionering van begeleiders op het grensvlak van arbeid en zingeving 8. Kenmerken van een zinvol leerproces
Keywords: Arbeidsmotivatie