De potentiële kracht van broer-zusrelaties : een blinde vlek in de hulpverlening. - Tilmans-Ostyn, Edith, ....-; Meynckens-Fourez, Muriel, ....- (Leuven : Lannoo, 2008)
Gezinstherapie impliceert in essentie reeds de uitbreiding van de individuele patiënt (volwassene of kind) naar het gezin als geheel. In deze groei-eenheid vormen broers en zussen een onderliggend subsysteem, dat nooit los gezien kan worden van het subsysteem van de ouders. De potentile kracht van broer-zusrelaties is een origineel werk door de bundeling van psychotherapeutische, klinische en historische inzichten, en vormt een waardevolle bron van informatie voor therapeuten van alle strekkingen, zowel in opleiding als in de praktijk. Vanuit deze integrale visie richten de auteurs zich in dit boek op het kind dat ongelukkig is in het gezin, en op de unieke mogelijkheden die de broer-zusrelatie biedt om het kind te ondersteunen, en terug op weg te helpen. In dit boek wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die de broer-zusrelatie biedt bij de ondersteuning van een kind dat ongelukkig is in een gezin. Het boek bevat veertien bijdragen door therapeutenopleiders, psychologen en psychiaters
Die verbonden zijn aan de Universit Catholique de Louvain (UCL). Na een voorwoord en een inleiding bekijken twee artikels de broer-zusrelaties vanuit historische en maatschappelijke perspectieven enerzijds, en het 'eco-systemische' gezichtspunt anderzijds. Daarna wordt in meer bijdragen ingegaan op de psychotherapeutische context en de toepassing op bijzondere gezinssamenstellingen. Vervolgens gaat de aandacht naar het werken met broer-zusrelaties in respectievelijk een instelling en het beroepsleven. Ten slotte krijgen we een psychoanalytische verheldering. Ondanks de brede benadering biedt dit boek - onder andere door de vele praktijkvoorbeelden en de consequente lay-out - toch een goed totaalbeeld. Een interessante bundel met heel wat verfrissende theoretische en praktische inzichten voor therapeuten. Met voetnoten en een bibliografie
Inhoudsopgave : I. Van broederlijkheid naar broer-zusrelaties 1.Broederlijkheid : historische en maatschappelijke perspectieven 2.Broer-zusrelaties :het eco-systemisch
Gezinspunt II. Broer-zusrelaties, psychotherapeutische hefboom 3.Op consultatie bij de therapeut : van de klacht naar de vraag achter de klacht 4.Wanneer de ouders op consultatie komen voor een kind 5.De volwassenen en hun broer-zusrelaties 6.Wijzigingen aan het format in de loop van het therapeutisch proces III. Toepassing op bijzondere gezinssamenstellingen 7.Wat is er van de broer-zusrelaties geworden bij scheiding en hersamenstelling van het gezin? 8.Broer-zusrelaties en migratie 9.Broer-zusrelaties en handicap IV. Meerwaarde en beperkingen in het werken met broer-zusrelaties in een instelling 10.Wanneer het kind van het gezin wordt gescheiden 11.Wanneer de volwassene psychiatrisch gehospitaliseerd wordt V. Van de rol in het gezin naar de rol in het beroep 12.De broer-zusdimensie in de supervisie 13.Het thema broers en zussen in de voortgezette opleiding gezinstherapie VI. Psychoanalytische verheldering 14.De broer-zus-ervaring en de psychoanalyse: van het narcistische naar het objectale.
Keywords: Broer-zusrelatie.; Gezinstherapie; Hulpverlening