Waar een WIG is, is een weg : over wijkgerichte intensieve gezinsbegeleiding. - Kemper, Astrid, ....-; Rutten, Berry, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Vroegsignalering, ketenaanpak, afstemming, gezinsinterventies, coaching. Begrippen die op dit moment de boventoon voeren in het werken met gezinnen waar zorgelijke opvoedingsituaties zijn ingebed in een mêlee van maatschappelijke, persoonlijke en financiële problemen. Maar hoe haal je die begrippen van het bureaublad af en zet je ze om in daadwerkelijk handelen? Hoe stap je een gezin binnen dat volgens de politie of de juf van de groep 3 bulkt van de problemen, maar dat niet op jouw bezoek zit te wachten? Hoe stimuleer je andere organisaties om te gaan investeren in dat gezin? Hoe zorg je er voor dat die juf van groep 3 weer wat vertrouwen krijgt in de kansen van het kind en z?n ouders? Waar een Wig is, is een weg beschrijft antwoorden op deze vragen, zoals Lindenhout die met de Wijkgerichte Intensieve Gezinsbegeleiding heeft uitgewerkt. Het gaat over het krijgen van mandaat om echt met de problemen aan de slag te gaan; over het tot leven brengen van netwerken, met de ouders zelf als belangrijkste participant; over integraal werken: ín het gezin, óp school, ín de buurt en in een actieve verbinding met alle partners die kunnen bijdragen. Het gaat over lef, vasthoudendheid en geduld. Het gaat over respect, betrokkenheid en vooral over geloof in mogelijkheden van mensen.
Keywords: Gezinsbegeleiding; Gezinszorg; Opvoedingsproblemen; Wijken -- Nederland