In ontmoeting : een interactieve benadering van geweld binnen eerculturen. - de Groot, Gerda, ....-; Simsek, Jale, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
In de huidige hulpverlening zijn we gewend te werken vanuit waarden en normen die gericht zijn op autonomie, vrijheid en rechtvaardigheid. In de begeleiding van klanten uit eerculturen werkt dat niet. We zijn gewend uit te gaan van de 'hulpvraag' van de klant terwijl deze klanten veel meer een 'hulpbehoefte' hebben. Waar heeft dat mee te maken? Wat zijn de juiste interventies? Dit is een van de dilemma's die professionals ervaren in de hulpverlening aan klanten uit eerculturen. De vragen van deze klanten vragen een specifieke benadering waarbij een westers perspectief van hulpverlenen ontoereikend is en tekort doet aan de eigenheid en wensen van de klant. Een professionele basishouding waarin vanuit het perspectief van de klant interventies worden gekozen, is essentieel voor de kwaliteit van de werkrelatie en voor het effect van de hulpverlening. Dit boek biedt de methodische kaders waarbinnen de hulpverlening aan klanten die te maken hebben met (dreigend) eergerelateerd geweld, vorm kan
Krijgen. Bestaande expertise is gebundeld en verbonden aan theoretische achtergrondinformatie en het methodisch proces. Vanuit die methodische kaders worden handreikingen gegeven die praktische aanwijzingen geven voor effectieve interventies in de hulpverlening. Vraagstukken van eergerelateerd geweld dagen uit tot bezinning op eigen en professionele waarden en normen en tot het aangaan van ontmoeting: ontmoeting met de klant en diens familie, met samenwerkingspartners, met culturen
Inhoudsopgave : Deel I De praktijk en methodisch werken 1. De praktijk 2. Methodisch werken Deel II Eer en eergerelateerd geweld, de achtergronden 3. Eer 4. Traditionele samenlevingen 5. Zwijgcultuur 6. Beleving en betekenis van eer 7. Eergerelateerd geweld 8. Inhoudelijke methodische aandachtspunten Deel III Preventie en hulpverlening 9. Preventie 10. Residentiële hulpverlening 11. Ambulante hulpverlening Deel IV Voorwaarden en uitgangspunten 12. Professionele houding 13. Communicatie 14. Bemiddeling 15. Veiligheid
En risicotaxatie 16. Pedagogisch basisklimaat 17. (Dag)programma 18. Samenwerking Handreikingen
Keywords: Cultuurverschillen; Geweld; Hulpverlening