Geen toegang : speltherapie bij kinderen met ernstige gedragsproblemen. - Bosch, Sonja, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Geen toegang is een praktijkboek over speltherapie op een Cluster 4-school, een basisschool voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Achter ieder kind op deze school zit een verhaal. Het verhaal van een gedragsstoornis die aanvankelijk niet werd begrepen, of van een verleden van verwaarlozing en mishandeling. In de meeste gevallen gaat het om kinderen die door alles wat ze hebben meegemaakt gekwetst zijn, negatief over zichzelf denken en vol wantrouwen in de wereld staan. Speltherapie is een unieke manier om deze kinderen te bereiken en hen te helpen weer vertrouwen in zichzelf en anderen te krijgen. Al spelend stapt de therapeut samen met het kind in diens fantasiewereld en krijgt op die manier toegang tot zijn gevoelens en gedachten. Dit boek biedt de kans om mee te kijken bij een aantal van deze processen. Dit praktijkboek over speltherapie op een zogenoemde 'cluster IV-school' (een basisschool voor kinderen met ernstige gedragsproblemen) geeft inzage in de visie en werkwijze van de schrijfster. Aan de hand van een drietal voorbeelden geeft zij heel systematisch haar werkwijze weer en zet deze vervolgens in een theoretisch kader. Het boek is in drie hoofdstukken verdeeld. Elk hoofdstuk bevat een voorbeeld en elk hoofdstuk heeft dezelfde opbouw. Er wordt met kaders gewerkt, wat het geheel nog duidelijker maakt. In de inleiding wordt in het kort weergegeven welke kinderen worden behandeld, waarom speltherapie wordt toegepast en wordt de procesbeschrijving met de bijbehorende ontwikkelingtheorie gegeven. Dit boek is bedoeld voor mensen die werken met kinderen met gedragsproblemen of voor mensen die een opleiding volgen in die richting.
Keywords: Gedragsstoornissen -- Basisonderwijs; Speltherapie