Projectmatig werken : handleiding voor projectsturing in de non-profitsector. - Schuringa, Leida, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
Projectmatig werken is een onmisbare competentie voor professionals in de sociale sector. Dit boek is een praktische handleiding om projecten te starten en te begeleiden in complexe maatschappelijke situaties. Projectmatig werken biedt praktische instrumenten voor projectuitvoering in de non-profitsector. Het is een praktijkboek: leren door doen. Daarom kan de lezer direct aan de slag gaan met het ontwikkelen van een eigen projectvoorstel
Inhoudsopgave : Inleiding 1. Werkmodel voor projectontwikkeling 1.Uitgangspunten 2.Opzet 3.De context van het project Deel I Van idee naar globaal plan 2.De orintatiefase: wat is er aan de hand? 1.Voorgeschiedenis van het project 2.Probleemanalyse: wat is voor wie waarom een probleem? 3.Situatieanalyse: wat zijn de feiten? 4.Positieanalyse: wie kunnen welke rol spelen? 5.Condities 6.Integrale analyse en de vier kwadranten van Ken Wilber 7.Wie doet het vooronderzoek en wie bepaalt? 3.De definitiefase: wat wordt de inzet van het project? 1.De probleemformulering
2.Feiten en interpretaties 3.Het formuleren van de ongewenste situatie 4.Het formuleren van de gewenste situatie (het doel) 5.Oplossingsgerichte en educatieve doelen 6.Je tot het doel beperken 7.Projectafbakening 8.Bepalen 'projecteisen' 4.De strategiefase: op zoek naar tussendoelen en middelen 1.Factorenanalyse 2.Netwerkanalyse 3.Analyse: wat en hoe leren mensen? 4.Meer bouwstenen voor de strategie 5.De ontwerpfase: de contouren van het project 1.Het ontwerp 2.Mijlpalen 3.Doelenplannen voor de interne en externe strategie 4.Mijlpalenplan 5.Middelen, sleutelactiviteiten en 'vieringen' 6.Opstellen projectopdracht en subsidieaanvragen 6.Projectbeheer 1.Plannen en beheersen 2.Normen stellen: globaal 3.Financieel beheer 4.Tijdbeheer 5.Kwaliteit en arbeidsomstandigheden, informatie en organisatie 6.De beheerscyclus 7.Computerprogramma's Deel II Van voorbereiding naar uitvoering 7 De projectorganisatie 1.Pas op de plaats 2.Opdrachtgever en opdrachtnemer 3.Samenstelling projectteam 4.Project start-up
(PSU) 5.Werken binnen een netwerk 6.Cultuur 8. De projectleider 1. Functie, taken en kwaliteiten 2. De projectleider als leidinggevende 3. Managen van diversiteit 4. Het TOPOI-model 5. Spiral Dynamics (SD) 6. Persoonlijk time-management 9 Voorbereiding van de uitvoering 1. Communicatieve planning 2. Fasering van de uitvoering, een voorbeeld 3. Een tijdraming maken 4. Programmering 5. Lopend draaiboek 10. Uitvoering en nazorg 1. Procesmonitoring 2. Schriftelijke planning 3. Rapportages 4. Checklist communicatie 5. Projectmatig evalueren 6. Nazorgfase Bijlage 1: Competenties projectleider Bijlage 2: Wanneer kiezen voor projectmatig werken? Bijlage 3: Overzicht deeldocumenten Bijlage 4: Inhoudelijke activiteiten in de projectfasen Bijlage 5: Vier beslisdocumenten Bijlage 6: Activeringsmogelijkheden Bijlage 7: Hulpvragen bij de afbakening van een project Bijlage 8: Netwerkanalyse Quality Centre: lijst met actoren Bijlage 9: Mijlpalenplan Quality Centre 2006-2008 Bijlage 10: Mijlpalenplan 'Overlast'
Literatuur
Keywords: Projectmanagement -- Non-profitorganisaties.; Projectmanagement