De beleving van dementie : een eenvoudige gids voor naasten van dementerenden. - Buijssen, H. P. J. (Huub), 1953- (Utrecht : Het Spectrum, 2007)
Alzheimer is een sluipende ziekte, die niet alleen de dementerende treft. Ook de partner, kinderen en beste vrienden lijden eronder, soms zelfs nog meer dan de getroffene zelf. De beleving van dementie beschrijft dementie van binnenuit en geeft, mede aan de hand van korte en indringende fragmenten uit de literatuur (zowel vanuit het perspectief van de dementerende als dat van de naaste), het langzame verlies van het geheugen een stem. Het boek legt op heldere wijze uit hoe het komt dat de dementerende geleidelijk aan steeds meer de grip verliest op zijn leven. Ruime aandacht is er voor de noden en behoeften van de naaste zelf: het boek geeft praktische richtlijnen voor communicatie en omgang met de dementerende, en reikt op een warme en betrokken manier tips aan hoe de naaste - zelfs in deze moeilijke periode - kan groeien en zin kan vinden.
Aan de hand van feitelijke informatie uit de medische wetenschap, maar vooral aan de hand van literaire citaten, laat de schrijver allerlei symptomen van voortschrijdende dementie het voetlicht passeren. Symptomen als het nachtelijke spoken, het hamsteren, het verstoppen van spullen, de apathie en depressiviteit, frustratie, agressie, achterdocht, ontremming, het teruggaan in de tijd en het eigen leven en het decorumverlies, zijn wereldwijd beschreven in de romans, dagboeken, gedichten, brieven en essays waaruit de schrijver rijkelijk citeert. De schrijver van het boek is een gerenommeerde psychogerontoloog die veel heeft gepubliceerd op het gebied van dementie. Het boek bevat een notenapparaat en een lijst van geciteerde en geraadpleegde literatuur. Een zeer zorgvuldig samengesteld, zeer informatief en, vanwege de geciteerde literaire bronnen, fraai en origineel boek over een actueel thema dat inzicht, herkenning, troost en houvast biedt aan de groeiende groep mensen die in hun naaste omgeving met dementie te maken heeft of zal krijgen.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 Wat is dementie? Hoofdstuk 2 Gestoorde inprenting Hoofdstuk 3 Het geheugen rolt op Hoofdstuk 4 De beleving van dementie Hoofdstuk 5 Communicatie Hoofdstuk 6 Omgaan met probleemgedrag Hoofdstuk 7 Algemene tips voor de omgang Hoofdstuk 8 De andere slachtoffers van dementie: de zorgende familieleden Hoofdstuk 9 Hoe zelf overeind te blijven
Keywords: Ziekte van Alzheimer