Handelingsgerichte diagnostiek : een handreiking voor orthopedagogen en psychologen werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. - Kerngroep Werkplaats Landelijk Kennis Netwerk Gehandicaptenzorg(LKNG); Pameijer, Noëlle K., 1959-; Van Laar-Bijman, Elske, ....- (Den Haag : Lemma, 2007)
Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gebruiken orthopedagogen en psychologen verschillende methodieken voor beeldvorming en diagnostiek. Er zijn echter weinig standaarden aan de hand waarvan deze gedragsdeskundigen kunnen reflecteren op de kwaliteit van hun diagnostisch handelen. Het praktijkmodel Handelingsgerichte diagnostiek (HGD) biedt richtlijnen voor het diagnostische proces. Vanuit een heldere en aansprekende visie biedt het model een stappenplan waarbij de samenwerking met clinten, begeleiders en familie een belangrijke rol speelt. Het resultaat van HGD is een verantwoorde diagnose n een bruikbaar advies met aanknopingspunten voor de aanpak in het dagelijks leven. In deze handreiking vindt u een beschrijving van de uitgangspunten en fasen van HGD, gellustreerd met voorbeelden en casustiek uit de sector. Veelgestelde vragen over de toepassing van HGD binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking komen aan bod. De implementatie van HGD komt
Ook aan de orde, evenals concrete hulpmiddelen ter ondersteuning van de toepassing in de eigen werksetting
Inhoudsopgave : Inleiding 1. Handelingsgerichte diagnostiek: de uitgangspunten 1.1.Uitgangspunt 1: HDG verloopt systematisch en transparant 1.2.Uitgangspunt 2: HGD is doelgericht 1.3.Uitgangspunt 3: HGD hanteert een transactioneel kader 1.4.Uitgangspunt 4: HGD acht samenwerken met de clint en direct betrokkenen cruciaal 1.5.Uitgangspunt 5: HGD besteedt aandacht aan positieve kenmerken 2. Handelingsgerichte diagnostiek : de fasen 2.1.Aanmelding 2.2.Intakefase 2.3.Strategiefase 2.4.Onderzoeksfase 2.5.Integratie- en aanbevelingsfase 2.6.Adviesfase 2.7.Evaluatie 3. Handelingsgerichte diagnostiek in de praktijk: veelgestelde vragen 3.1.Wanneer is de HGD van toepassing? 3.2.Waarom is het nodig de vragen te typeren? 3.3.Wanneer is een verkort HGD-traject mogelijk? 3.4.Wat is de relatie tussen de visie van het clintsysteem (intakefase) en die van de gedragsdeskundige (strategiefase)? 3.5.Hoe
Zet de gedragsdeskundige bij HGD haar deskundigheid in? 3.6.Zijn er instrumenten en aandachtspunten voor transactioneel onderzoek (onderzoeksfase)? 3.7.Hoe verhoudt HGD zich tot het ondersteuningsplan 3.8.Is HGD zowel mono- als multidisciplinair toe te passen? 3.9.Hoeveel tijd kost het toepassen van een HGD-traject? 4. Implementatie van handelingsgerichte diagnostiek 4.1.HGD, HKZ en de prestatie-indicatoren 4.2.Varianten van de implementatie 4.3.Aandachtspunten bij de implementatie van HGD: succesfactoren 4.4.Stappenplan implementatie HGD 4.5.Tot slot : een innovatiecyclus 5. Hulpmiddelen handelingsgerichte diagnostiek 5.1.Formulieren HGD 5.2.Checklists handelingsgericht werken 5.3.Verslaglegging van HDG Literatuur Bijlagen I. Overzicht van onderzoeksmiddelen (D.Krayer, E.Jenster & E.van der Kolk) II. Begeleidingsmethodieken en hun relatie tot HGD (E.van Laar-Bijman) III. Over de auteurs
Keywords: Diagnostiek; Mentaal gehandicapten