De grote verdoving : leven zonder verslaving. - Stofferis, Erik, ....- (Houten : Zwerk Uitgevers, 2008)
Vanuit de visie dat het alcoholprobleem oplosbaar is, wordt in dit boek toegewerkt naar een methode om tot een leven zonder verslaving te komen. Eerst wordt de rol van de alcohol in het leven van de mens en in onze maatschappij beschreven. Ook wordt ingegaan op de ontwikkelingen in het genetisch onderzoek en het falen van de bestaande verslavingszorg. In het tweede deel wordt beschreven welke overlevingsstrategieën we hebben ontwikkeld vanaf onze geboorte en wat de rol van alcohol hierin is. Dan biedt de schrijver een nieuw perspectief aan waarin Zijn, Zingeving en Aanwezigheid centraal staan aan de hand van 64 kwaliteiten die een houvast zijn om vanuit de alcoholafhankelijkheid naar een volwassen vrijheid te gaan. De methode is in praktijk gebracht door De Helderheid Stichting in Utrecht die sinds 1998 trainingen geeft aan mensen die zijn vastgelopen. Ook bedrijven en Arbodiensten kunnen hier terecht. De gemakkelijke schrijfwijze en de korte voorbeelden maken het tot een toegankelijk en vooral herkenbaar boek voor ieder die met deze verslaving te maken heeft.
Inhoudsopgave : Deel 1 1. Inleiding 2. Mensen en alcohol 3. Kenmerken van alcoholafhankelijkheid 4. Alcohol in een maatschappelijke en culturele context 5. Hulpverlening bij alcoholafhankelijkheid Deel 2 6. Onze persoonlijkheid en afhankelijkheid 7. Destructieve patronen en mechanismen 8. Persoonlijke ontwikkelingsfasen en perspectief 9. Stap 1: Werkelijkheid erkennen 10. Stap 2: Acceptatie en overgave 11. Stap 3: ontwikkelen 12. Uitreiken en geven
Keywords: Alcoholisme -- Hulpverlening