Hangjongeren : 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers : met achttien gespreksgranaten. - Kaldenbach, Hans, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2008)
Wat doet u als een hanggroep de hele nacht lawaai maakt? Wat doet u als jongeren elke dag rotzooi achterlaten? Wat als ze uw tuin vernielen of een vuurtje stoken in uw portiek? Als ze uw kinderen bedreigen? Als ze stenen naar u gooien? Hoe kunt u reageren als ze u uitschelden voor homo, teringhoer, kankerturk of kutmarokkaan? Wat kunt u doen als uw dochter niet meer langs een hanggroep durft? Kunt u iets doen als jongens 's nachts fietsen in elkaar trappen of voorbijgangers lastigvallen? Hoe krijgt u een groep hangjongeren weg bij uw winkel? Wat mag je doen van de wet? Mag je foto's van ze maken? Mag je terugslaan? Mag je ze vastpakken? Mag je je gestolen fiets terugpakken? Wat moet u n³³it zeggen tegen hangjongeren, wat zijn gespreksgranaten? Dit is het enige boek dat zich richt op gewone burgers, op mensen die geen enkele 'macht' hebben en toch jongeren willen aanspreken. Dit boek gaat over de beste manier om als burger c.q. voorbijganger met hangjongeren om te gaan, als je last van
Ze hebt. De schrijver maakt onderscheid tussen praten in de judostijl of praten in de karatestijl. Vanuit de gevoelde ergernis komt dit laatste veelal naar boven (er bovenop springen dus), maar meestal is de judo-aanpak (begrip tonen, meebewegen) effectiever. Die aanpak moet je leren. In het boek worden daarvoor allerlei praktische voorbeelden gegeven, zoals: vijftien tips en 45 aandachtspunten bij het aanspreken van jongeren met een kort lontje, achttien granaten (die de zaak verergeren) en betere alternatieven daarvoor, voorbeelden van provocaties van hangjongeren en hoe hierop te reageren. Ook is er een hoofdstuk met simpele juridische vragen en antwoorden voor buurtbewoners, winkeliers en ondernemers over wat wel en niet mag in een gegeven situatie. De auteur verzorgt trainingen op dit terrein voor professionals (politie, onderwijs, jongerenwerk, etc.) en schreef al verschillende (vaak herdrukte) titels over dit onderwerp
Inhoudsopgave : I Hangjongeren II Twee stijlen III 15 tips bij het
Aanspreken van jongeren met een kort lontje IV Provocaties, scheldpartijen en bedreigingen V 49 aandachtspunten bij het aanspreken van jongeren met korte lontjes VI 18 granaten in een conflictgesprek met korte lontjes VII Juridische vragen, voor buurtbewoners, winkeliers en ondernemers
Keywords: Communicatie -- Psychologie; Jeugdwerk -- Nederland; Opbouwwerk -- Nederland