Je rechten als slachtoffer. - Wouters, Ilse, ....- (Berchem : EPO, 2008)
Welke zijn mijn rechten als slachtoffer van een misdrijf? Om het antwoord op deze vraag te vinden, moet je als slachtoffer vaak een hele zoektocht ondernemen: je loopt van de ene dienst naar de andere, leest talrijke folders en eventueel zelfs een moeilijk juridisch handboek. Wanneer je bezig bent met de verwerking van een schokkende gebeurtenis, is die zoektocht een hele opgave. En een uitweg vinden uit de doolhof van het strafrecht is niet zo evident. Je rechten als slachtoffer brengt nu alle nuttige informatie voor slachtoffers samen in n handig boek. het is een leidraad voor slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen, voor hun nabestaanden en voor getuigen. Het boek geeft op een eenvoudige manier uitleg over ingewikkelde juridische procedures, en dit zo praktisch mogelijk, met veel voorbeelden en nuttige tips, en met adressen van diensten die hulp kunnen bieden. In dit boek geeft Ils Wouters, juriste en hulpverleenster op de Antwerpse Dienst Slachtofferhulp, een overzicht
Van de rechten die je hebt als slachtoffer van een misdrijf. In een eerste deel wordt uitgebreid ingegaan op de fysieke en mentale reacties op een misdrijf. Daarna geeft de auteur een uitvoerige beschrijving van het verloop van een strafproces, met veel aandacht voor de uiteindelijke behandeling van de klacht door de gerechtelijke overheden. Vervolgens gaat de auteur in op alle mogelijke scenario's die zich kunnen voordoen wanneer een zaak uiteindelijk voor de rechtbank komt. Verder wordt ook aandacht besteed aan de rechten die een slachtoffer heeft bij de vergoeding. Een laatste deel bespreekt waar het slachtoffer terecht kan voor bijstand. Achteraan volgen contactgegevens, modellen van verzoekschriften voor het bekomen van financiële hulp en een verklarende woordenlijst. Dat alles vormt een onmisbare informatiebron voor iedereen in Vlaanderen die op een juridisch correcte en toch begrijpelijke wijze inzicht wil krijgen in deze complexe materie. Met voetnoten en verhelderende casussen.
Keywords: Slachtofferhulp; Slachtoffers van misdrijven; Strafrecht