Kapitein Winokio danst : een swingend verhaal om op te bewegen. - Seresia, Winok, ....-; Plagman, Bert, ....- (Tielt : Lannoo, 2008)
Kapitein Winokio en zijn stinkdier Katunga hebben zin in een dansfeest. Het stinkdier zorgt voor drank en eten, de kapitein staat in voor een dansspektakel. Daar wringt het schoentje echter, want Winokio kan helemaal niet dansen. Hij gaat bij vele dierenvrienden te rade en danst tot slot de pannen van het dak. Kapitein Winokio danst wil oude kinderliedjes doen herleven, en muziek en dans staan dan ook centraal in het boekje. Aangezien woorden daarvoor alleen niet genoeg zijn, is er ook een audio-cd bij het boekje. Een mooie doelstelling in een leuke vormgeving, maar voor Vlaamse kleuters zal het voorgelezen verhaaltje op cd wel heel Nederlands aandoen. Bovendien is het veel leuker om het boek zelf voor te lezen en ondertussen met de kleuter de danspasjes na te doen. Het verhaal leent zich uitstekend tot actie en ontdekking en kleuterjuffen kunnen het boekje goed gebruiken voor bewegingsoefeningen. Naast het verhaal bevat de cd een aantal liedjes uit mama's en papa's kindertijd: 'Al die willen te kaap'ren varen', 'In een klein stationnetje', 'Ik zag twee beren'... Pure nostalgie, dus. Jammer genoeg is de link tussen het verhaal en deze liedjes allesbehalve duidelijk. Als de auteurs écht hun doel hadden willen bereiken, dan hadden ze beter een verhaal gecreëerd rond al deze liedjes, zodat boek en cd complementair waren. De tekeningen in het boekje zijn mooi, maar vrij abstract en dus niet toegankelijk voor alle kleuters. Verder bezit het verhaal te veel herhalingen om gewoon voor te lezen, maar om er bewegingsoefeningen aan te koppelen, is het zeer geschikt. Gelukkig hoort er bij elke poging om de onhandige kapitein te laten dansen een grappige plot, waardoor kleuters waarschijnlijk toch min of meer geboeid blijven. Kortom, de bedoeling was goed, de uitwerking heel wat minder. Het effect van het verhaal zal vooral afhangen van de deskundigheid van de voorlezer.
Keywords: Dansexpressie -- Kleuteronderwijs