Adviseren als ergotherapeut : competenties en verhalen uit de praktijk - Heijsman, Anke, ....-; Lemette, Minjou, ....- (Den Haag : Lemma, 2007)
De context waarin ergotherapeuten adviseren, is de afgelopen jaren sterk veranderd en doet dat nog steeds. Door onder andere de stelselherziening, de invoering van nieuwe wetten en veranderde regelgeving veranderen niet alleen de juridische en organisatorische contexten, maar ook de positie van de cliënt. Tal van nieuwe diensten en producten zijn ontwikkeld en worden vanuit nieuwe samenwerkingsorganisaties aangeboden. Begrippen als vraagsturing, marktwerking, klantgerichtheid, extramuralisering, ketenzorg en evidence-based practise kleuren het beroep in de huidige tijd. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op het beroep van de ergotherapeut en resulteren in nieuwe beroepsinzichten, bijvoorbeeld als het gaat om adviseren, zowel aan cliënten als aan institutionele opdrachtgevers. Adviseren als ergotherapeut bestaat uit twee delen. Deel A van het boek biedt de ergotherapeut een begrippenkader en praktische handreikingen om competent te adviseren. In deel B van het boek wordt de context levensecht beschreven. De opgenomen praktijkverhalen zijn portretten van ergotherapeuten in zeer uiteenlopende contexten. Doelgroep Adviseren als ergotherapeut richt zich allereerst op studenten ergotherapie. Maar ook docenten vinden er tal van didactische handreikingen in. Voor werkende ergotherapeuten biedt dit boek een uitstekend en actueel overzicht en ook andere professionals vinden er waardevolle informatie in.
Keywords: Ergotherapie