De vergissing van Descartes : gevoel, verstand en het menselijk brein. - Damasio, Antonio R., 1944- (Amsterdam : Wereldbibliotheek, 2009)
Sinds Descartes de wereld van het denken scheidde van die van de materie zijn wij er van overtuigd dat een analyse van de menselijke rationaliteit geen boodschap heeft aan kennis van het menselijk lichaam. Volgens Damasio, vooraanstaand hoogleraar neurologie, ten onrechte. Onderzoek van patiënten met een bepaald type hersenbeschadiging bracht hem tot de gedachte dat emoties een cruciale rol spelen bij allerlei rationele processen, en dat die emoties op hun beurt lichamelijk verankerd zijn. In dit boek werkt hij die gedachte uit tot een theorie van de menselijke geest, waarbij het lichaam in zijn wisselwerking met de omgeving centraal staat. Damasio schrijft fascinerend, voor een breed publiek, al bevat zijn boek voor een leek misschien wat veel neurobiologie. Hij geeft zijn lezer een blik in de werkplaats van de wetenschap, waar disciplines elkaar raken, waar grenzen worden verlegd, waar verbeeldingskracht en experiment hand in hand gaan. Bevat noten, literatuurlijst en index.
Keywords: Emoties; Neurologie; Rationalisme