Het merk mens : consumenten grijpen de macht. - Van Dyck, Fons, 1959-; Vandermeersch, Peter, 1961- (Leuven : LannooCampus, 2009)
In dit boek wil Fons Van Dyck, schrijver van een wekelijkse column over maatschappelijke trends in 'De Standaard', het gedrag van de hedendaagse consument in kaart te brengen. Na een voorwoord door 'Standaard'-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, besteedt de auteur aandacht aan de stuwende kracht die uitgaat van technologie, economie en psychologie. Vervolgens bespreekt hij negen drijfveren die mens, merk en maatschappij aansturen: empowerment, authenticiteit, anti-establishment, verbondenheid, synthese, vrouwelijkheid, beleving, vernuftigheid en zingeving. In het derde deel gaat hij in op de veranderde houding van de consument in de hedendaagse maatschappij. Aan de hand van een aantal praktijkgevallen van bekende merken uit België en Nederland geeft hij recepten om als merk in de 21ste eeuw meer te doen dan louter te overleven. Het vlot geschreven betoog wordt ondersteund door voorbeelden, figuren, zwart-witfoto's en een heldere lay-out. Achteraan volgen eindnoten, een bibliografie en een index. Een interessant werk voor wie een zicht wil krijgen op de veranderende samenleving.
Keywords: Consumentengedrag; Marketing; Marktonderzoek; Merken -- Psychologie; Verkooptechnieken