Van kansarm naar kansrijk? : studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kinderen uit kwetsbare gezinnen. - Markey, Jean-Pierre, ....-; Markey, Jean-Pierre, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Eén kind op dertig wordt in een arm gezin geboren, één kind op zeven leeft in een gezin waarin geen van beide ouders een eigen inkomen heeft. Leven in armoede ontneemt kinderen en jongeren kansen om volwaardig te participeren aan de maatschappij. De Katrol heeft als doel aan huist studie- en opvoedingsondersteuning te geven aan jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen en hun ouders. Deze studie- en ondersteuningsondersteuning gebeurt door hogeschoolstudenten uit sociaal-agogische richtingen en de lerarenopleiding. De Katrol vertrekt hierbij vanuit verzuchtingen van kansarme ouders zelf, namelijk 'leer ons kennen' en 'we willend at onze kinderen het beter stellend dan wijzelf en een diploma halen'. Dit boek vertelt het ontstaan en de werking van De Katrol en de zoektocht naar een methodiek om kwetsbare kinderen en hun ouders een 'steuntje in de rug' te geven, zowel op het gebied van studies als van opvoeding. Het verhaal van De Katrol is hoopvol, maar niet vrijblijvend. 'Wat de ouders en de
Kinderen willen, daar gaan we mee aan de gang', is zowat de meest gebruikte zin in het boek. Hoe dit wordt gerealiseerd in de praktijk van elke dag, wordt gellustreerd aan de hand van voorbeelden en getuigenissen van kinderen, ouders en studenten-studieondersteuners. In dit boek bespreekt maatschappelijk werker Jean-Pierre Markey de historiek en theoretische uitgangspunten van De Katrol, een Oostends project voor studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kansarme kinderen. Na een bespreking van een aantal visies over armoede, wordt uitgebreid ingegaan op de doelstellingen, methodieken en stappenplannen van het project. Verder besteedt Markey onder meer aandacht aan de voornaamste hinderpalen en twee nevenprojecten. Ten slotte is er een hoofdstuk over de overdraagbaarheid van het project naar andere gemeenten. Deze praktische uitleg wordt ondersteund met een draaiboek. Achteraan volgt een groot aantal bijlagen: getuigenissen van kinderen, ouders en medewerkers, cijfergegevens over
Het buitengewoon onderwijs, een definitie van 'schuldig verzuim'. Bovendien bevat het boek ook een dvd met een documentaire over De Katrol Oostende. Een interessante uitgave voor welzijnswerkers, leerkrachten, psychologen, pedagogen en al wie begaan is met de complexe werkelijkheid van de armoede. Overzichtelijke lay-out, gellustreerd met enkele cartoons.
Keywords: Gezinsbegeleiding -- Kansarmen; Kansarmen en onderwijs; Onderwijsopbouwwerk; Opvoedingsondersteuning -- Kansarme gezinnen