Natuur en techniek geven : praktische vakdidactiek voor het basisonderwijs. - de Jongh, Herman, ....-; Groenendaal, Wilto, ....-; van Bussel, Frans, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
Dit boek is tot stand gekomen door een samenwerking van docenten van de pabo en educatief medewerkers uit het werkveld van de natuur- en milieueducatie. Hierdoor is de didactiek en de inhoud vanuit verschillende inzichten en ervaringen gebundeld. 'Natuur en techniek geven' is een boek met een overzichtelijke structuur. Elk hoofdstuk bevat een voorbeeld van een lessituatie, vakinhoudelijke informatie, een didactisch onderdeel en een afsluitende paragraaf met een lessuggestie, een onderzoeks-en zelfstudieopdracht en een toets. Weinig leergebieden op de basisschool geven zoveel ruimte om de leerstof naar eigen inzichten te organiseren als natuur en techniek. Natuur en techniek heeft altijd een relatie met de werkelijkheid. Die werkelijkheid zoek je buiten op of je haalt het naar binnen. Betrekkelijk eenvoudig kun je thema's bedenken en materialen verzamelen, die je nodig hebt om inhoudelijk aan de kerndoelen te voldoen. De kunst is om er als docent voor te zorgen dat die inhoud ook opgenomen
Wordt en dat je in uiteenlopende situaties de juiste didactische keuzes maakt, om dit te realiseren. NATUUR EN TECHNIEK GEVEN zit daarom boordevol werkvormen, lessuggesties en opdrachten. Handzame, overzichtelijk uitgegeven didactische vraagbaak, die op praktische wijze vorm en inhoud geeft aan thema's op het gebied van natuur en techniek in het primair onderwijs. In ieder hoofdstuk is er aandacht voor een inhoudelijk thema, dat wordt uitgediept volgens een specifiek vakdidactisch principe. Een aantal voorbeelden dat op deze wijze aan bod komt, is: Soorten systematiek (het indelen van organismen; werkvorm: verhalend ontwerpen); Kringlopen (samenhang van natuurlijke processen; werkvorm: eigen onderzoek); Techniek (herkennen en toepassen van profielen, constructies, verbindingen, energieomzettingen en besturingsmechanismen; werkvorm: onderzoeken en ontwerpen). De opbouw van ieder hoofdstuk is nagenoeg gelijk: voorbeeldsituatie, vakinhoud, vakdidactiek, afsluiting, waarbij de inhoud helder wordt
Neergezet in tekstblokken, wordt gellustreerd met kleurenfoto's, schema's, tabellen, schetsen, verwerkingsbladen, verwijzingen naar websites en achtergrondliteratuur en afsluitende toetsvragen. Elk hoofdstuk bezit zijn eigen steunkleur. De rijke uitgave kent een krachtig richting gevende inleiding en een handig register. De uitgave is uitermate geschikt voor praktisch gebruik door studenten Pabo, maar ook voor leraren. Verzorgde uitgave.
Keywords: Basisonderwijs -- Nederland; Natuurkunde -- Basisonderwijs; Technologische opvoeding -- Basisonderwijs