Basisboek pathologie. - van Heycop ten Ham, C., ....-; Hendriks, H. J. C., ....-; In den Bosch, J. H., ....- (Utrecht : ThiemeMeulenhoff, 2006)
In juni 2006 is deze herziene uitgave van Basisboek Pathologie verschenen. De leerstof is in deze uitgave geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe behandelvormen, ontwikkelingen op het gebied van hematologisch onderzoek en het onderzoek en de behandeling van de schildwachtklier bij borstkanker. Daarnaast krijgt het boek meer het karakter van een naslagwerk omdat de leerdoelen zijn verdwenen. De opbouw van het boek blijft verder hetzelfde. In het Basisboek Pathologie worden de begrippen uit de pathologie en farmacologie uitvoerig behandeld, en wordt de basis voor ziektekunde gelegd. Naast een heldere uitleg van de begrippen uit de pathologie en farmacologie is er volop aandacht voor onder andere auto-immuniteit, brachytherapie, DNA- en RNA-virus, LDL- en HDL-cholesterol, en hospices voor palliatieve zorg. De studieactiviteiten bij elk hoofdstuk leiden de student zelfstandig door de leerstof. Basisboek Pathologie is ondersteunend voor 'Basiszorg', 'GVO', 'Verpleegtechnische vaardigheden'
En alle andere deelkwalificaties in de zorgcategorien. INHOUD Thema 1: Gezondheid en verstoring van de gezondheid Algemene inleiding 1. Zorg voor de gezondheid 2. Ziekteoorzaken 3. Patiënt en arts Thema 2: Basisbegrippen in de pathologie Algemene inleiding 1. Ziekteverloop 2. Behandeling 3. Ontsteking 4. Infectieziekten 5. Immuniteit 6. Allergie 7. Algemene tumorleer Thema 3: Inleiding in de farmacotherapie Algemene inleiding 1. Van farmacon tot specialit 2. Farmacokinetiek 3. Het gebruik van medicijnen Thema 4: Voedings- en stofwisselingspatronen Algemene inleiding 1. Overvoeding 2. Ondervoeding 3. De vochtbalans 4. Braken 5. De lichaamstemperatuur 6. Wonden Thema 5: Uitscheidingspatronen Algemene inleiding 1. Ontlasting 2. Urine Thema 6: Activiteitenpatroon Algemene inleiding 1. Hartslag en bloeddruk 2. Shock 3. Atherosclerose 4. Trombose 5. Ademhaling 6. Hoesten 7. Cyanose 8. Anemie Thema 7: Slaapstoornissen, slaapmiddelen en psychofarmaca Algemene inleiding 1. Slaapstoornissen 2. Slaapmiddelen
3. Psychofarmaca Thema 8: Cognitie en waarnemingspatronen Algemene inleiding 1. Pijn en jeuk 2. Pijnbestrijding Thema 9: Relatie- en rollenpatronen Algemene inleiding 1. Klinische aspecten rond sterven en dood 2. Palliatieve en terminale zorgverlening 3. Euthanasie Register
Keywords: Pathologie