Ei van Columbus : rekenpuzzels en breinkrakers. - van den Bergh, Jos, ....-; Faes, Leo, ....-; Felix, Ron, ....- (Assen : Van Gorcum, 2007)
De voortdurende discussie over het rekenniveau van de basisschool en over de doorlopende leerlijn van basisschool tot en met hoger onderwijs is voor de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken/Wiskunde Onderwijs (NVORWO) mede aanleiding deze publicatie uit te geven. Het boek bevat rekenpuzzels en breinkrakers die bijdragen aan het uitbreiden van de eigen rekenvaardigheid en aan het leren (genieten van het) oplossen van reken- wiskundige problemen wat van groot belang is voor het bevorderen van een wiskundige attitude. Op elke bladzijde van dit boekje staan vier wiskundige puzzels. Ze gaan over getallen, bijvoorbeeld over data, en over ruimtelijke figuren, bijvoorbeeld hoe je iets kunt vouwen. De raadsels zijn afkomstig uit de rubriek Het Ei van Columbus in het tijdschrift 'Volgens Bartjens'. Dit tijdschrift richt zich op het rekenonderwijs voor kinderen van tien tot veertien jaar, en wordt vooral gelezen door onderwijzers. De website van het tijdschrift geeft ook de antwoorden van de puzzels. Met dit boekje kunnen onderwijzers, maar ook ouders, het creatief nadenken en de rekenvaardigheid van kinderen helpen bevorderen, maar het is ook zelfstandig te gebruiken door geïnteresseerde kinderen van tien tot veertien jaar. Het boekje is leuk geïllustreerd met zwart-wittekeningen. De opgaven zijn soms pittig, maar dat uitdagende aspect is precies de bedoeling: kinderen worden op een leuke manier aan het denken gezet.
Publicatie n.a.v. het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken/Wiskunde Onderwijs (NVORWO).
Keywords: Creatief denken; Denkspelen; Rekenen -- Basisonderwijs; Rekenpuzzels