Springen. - Leeuwenhoek, Abraham Anne, ....-; Verschoor, P., ....-; van Heek, J. H. H., ....- (Baarn : HB, 2007)
De tijd dat de kennis van een tak van sport in n boek kon worden verwerkt, ligt reeds lang achter ons. Zeker geldt dit voor de atletiek waar op het gebied van de techniek en de training, met zijn uitlopers naar vele wetenschappelijke disciplines, een respectabele bibliotheek kan worden samengesteld. Het is een erkend feit dat binnen de atletiek het baanbrekende werk is verricht voor een meer wetenschappelijke fundering van de sportbeoefening. In vele takken van sport is van de kennis, in de atletiek opgedaan, een gretig gebruik gemaakt. Het is niet overdreven, te stellen dat de atletiek een katalyserende rol heeft gespeeld, en nog speelt, bij de ontwikkeling van andere sporttakken. Het brede kenniskader in de atletiek maakt het noodzakelijk een duidelijke stofafbakening te maken. In deze uitgaven hebben we ons in het technische gedeelte sterk gericht op de biomechanische achtergronden van de techniek. In het methodische gedeelte hebben we ons moeten beperken tot de directe voorbereidingen
Van de verschillende atletiekonderdelen, zoals die in de gymnastiekzaal en op het atletiekveld kunnen worden uitgevoerd. Het boekje geeft uitleg betreffende de atletiekspringnummers ver, hoog, hinkstap en polshoog. De verschillende aanloop, afzet, zweef- en landingsfases worden uiteengezet. Het niveau van de uitleg is goed, maar behoeft toch enige kanttekeningen. Bijvoorbeeld bij het hoogspringen wordt veel aandacht aan achterhaalde technieken besteed, terwijl de floptechnische wetenschap in veel facetten verschilt met de uitleg die de auteurs presenteren. Wil dit boek, zoals de schrijvers hopen, een goede basis zijn voor sportstudenten, dan zal een en ander aangepast dienen te worden. Trainingstechnisch wordt geen diepgaande informatie gegeven. Toch een goede bron van informatie voor alle in atletiek genteresseerden
Inhoudsopgave : 1 Verspringen 1.1 De aanloop 1.2 De afzet 1.3 De zweeffase 1.4 De landing 1.5 Factoren die het resultaat bepalen 1.6 De methodiek van het verspringen 2 Hoogspringen
2.1 Factoren die de hoogspringprestatie bepalen 2.2 De ontwikkeling van de springtechnieken 2.3 Overzicht van de hoogspringtechnieken 2.4 Straddletechnieken 2.5 Floptechnieken 2.6 De methodiek van het hoogspringen 3 Driesprong 3.1 De techniek van de driesprong in het algemeen 3.2 De verhouding van de afstanden van de drie sprongen 3.3 De landing bij de hink en de stap 3.4 Fasen bij de driesprong 3.5 De methodiek van de driesprong4 Polsstokhoogpringen 4.1 De polsstok 4.2 De aanloop met de polsstok 4.3 Het polsstokhoogspringen, gezien vanuit de mechanica 4.4 De afzet 4.5 Het bewegingsverloop aan de stok 4.6 De latpassage 4.7 De zweeffase 4.8 De landing 4.9 Technische slotopmerkingen 4.10 Beeldseries 4.11 De methodiek van het polsstokhoogspringen
Keywords: Atletiek; Springen