Gymnastiek : wat, hoe, waarom? : werkboek. - Werkgroep Leerlingenboek; de Zeeuw-van de Erve, Linda, ....-; Brandse, Leona, ....- (Haarlem : De Vrieseborch, 2008)
De meeste vakken op school hebben hun eigen boek. Dit is een boek voor gym. Is dat vreemd, een boek voor gym? Natuurlijk is de gymles er om iets te doen. Lekker spelen, sporten, rennen en zweten. Maar ook al is gym een echt doe-vak, dat betekent niet dat er niets geleerd hoeft te worden. Er is juist over de eigen lichaam en alle sporten die je doet in de gymles heel veel te vertellen. Over al deze dingen en nog veel meer gaat dit boek. Dit werkboek voor de basisvorming bestaat uit drie delen. In 'Gymnastiek... wat?' worden o.a. verschillende spelen, technieken, spelregels en oefeningen behandeld. In 'Gymnastiek... hoe?' komen fair play, blessurepreventie en agressief gedrag aan de orde. In 'Gymnastiek... waarom?' worden de invloed van de gymnastiek op je gezondheid en het sociale aspect van het gezamenlijk sporten besproken. Aan het eind van elk hoofdstuk worden vragen gesteld om na te gaan of een en ander goed begrepen is. Daarbij zijn diverse invuloefeningen. Bevat zwartwitte tekeningen.
Het boek ondersteunt de leerlingen in het begrijpen van het hoe, wat en waarom van gymnastiek. Er worden spelen, sporten, technieken, spelregels en oefeningen behandeld. Daarnaast worden allerlei zaken behandeld die belangrijk zijn om op een goede manier mee te kunnen doen aan de gymles. Er wordt aandacht besteed aan blessurepreventie, fair play en agressief gedrag. Ook wordt uitgelegd waarom het zo goed is om aan gymnastiek te doen
Inhoudsopgave : Deel 1 Gymnastiek...wat? Slag- en loopspelen 1. Softbal Doelspelen 2. Basketbal 3. Handbal 4. Voetbal 5. Hockey 6. Unihockey 7. Ultimate frisbee Terugslagspelen 8. Badminton 9. Volleybal 10. Tafeltennis 11. Vragen bij hoofdstuk 1 t/m 10 Andere gymonderdelen 12. Turnen 13. Acrogymnastiek 14. Partneroefeningen en stoeispelen 15. Atletiek 16. Bewegen op muziek Deel 2 Gymnastiek...hoe? 17. Leren in de gymnastiek 18. Bewegingswetten 19. Prestatie 20. Lichaamsbouw en gym 21. Verschillen tussen jongens en meisjes 22. Zelfverdediging 23. Bewegen met een beperking
24. Sterk en fit 25. Blessures 26. Eerste hulp bij ongelukken (EHBO) 27. Agressie 28. Fair play 29. Houding 30. Schoon en vies Deel 3 Gymnastiek...waarom? 31. Gezonde lichamelijke inspanning 32. Zweten is gezond 33. Gezond eten 34. Gezond drinken 35. Alcohol 36. Roken en zuurstof 37. Bewegingsarmoede 38. Sporten en sportorganisaties 39. Kies je sport
Bij dit werkboek hoort een docentenhandleiding op cd-rom.
Keywords: Balsporten; Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs; Turnen -- Secundair onderwijs