Culturele diversiteit op het werk : achtergronden en interventies. - Van der Zee, Karen Ivette, 1966-; Van Oudenhoven, J. P. (Jan Pieter), 1944- (Assen : Van Gorcum, 2006)
De werkvloer is in toenemende mate cultureel divers geworden. Globalisering, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en vragen van consumenten maken van diversiteit tevens een economische noodzaak. Hoe kunnen organisaties hierop inspelen? Wat kunnen zij doen om de positie van allochtone medewerkers te verbeteren en de samenwerking tussen hen en autochtone medewerkers op de werkplek te bevorderen? Hoe kunnen organisaties allochtoon talent kennen en herkennen en profiteren van creativiteit en innovatie? In het boek stellen de auteurs diversiteit op de werkvloer centraal. Aan de hand van theoretische concepten geven zij inzicht in de verschillen. Maar ook de positieve gevolgen van diversiteit komen aan bod, zoals het benutten van de heterogeniteit aan perspectieven en het stimuleren van creativiteit en innovatie. Ten slotte beschrijven de auteurs verschillende interventies - gericht op individuen, teams en de organisatie als geheel - om verschillen te overbruggen en kansen te benutten op een cultureel
Diverse werkvloer. 'Culturele diversiteit op het werk' biedt managers, HRM-professionals, adviseurs en andere professionals inzicht in de kennis die op dit moment over het onderwerp voor handen is. Daarnaast geeft het boek praktische handvatten om als organisatie van een cultureel diverse werkvloer te profiteren
Inhoudsopgave : 1 Inleiding 1.1 Overzicht van de thema's in het boek 1.2 Culturele diversiteit 1.3 Culturele diversiteit en het verschijnsel van immigratie 1.4 Culturele diversiteit en organisatiemotieven 2 De moeilijke positie van de allochtone werknemer 2.1 De bijzondere positie van de allochtone medewerker Praktische aanbevelingen Werving en selectie Individuele ontwikkeling Organisatie-ontwikkeling 3 Hoe staan allochtone medewerkers tegenover werk?3.1 Inleiding 3.2 De sociaal-economische situatie en het belang van werk 3.3 Invloeden van cultuur op de werkbeleving 3.4 Acculturatiestrategien en werkbeleving Praktische aanbevelingen 4 Cognitieve en sociale processen in cultureel diverse
Groepen 4.1 Gelijkheid is aantrekkelijk4.2 Gelijkheid is veilig 4.3 Aard en niveau van diversiteit en negatieve gevolgen Praktische aanbevelingen Bevorderen van communicatie tussen culturele groepen Tegengaan van subgroepvorming Reductie van dreiging 5 Problemen rond diversiteit: de rol van communicatie en gedragsverschillen 5.1 Cultuur en communicatieverschillen 5.2 Cultuur, sociale afstand en emotionele expressie 5.3 Cultuur en conflicthantering 5.4 Cultuur en benvloedingsgedrag 5.5 Relativering van cultuurverschillen Praktische implicaties 6 Winstpunten van diversiteit: creativiteit en doorbreking van groepsdenken 6.1 Verminderde druk tot conformeren 6.2 Positieve invloed van een afwijkende mening 6.3 Stimulering van ongewone associaties bij ideenvorming 6.4 Actieve cognitieve verwerking 6.5 Reflectie en leergedrag 6.6 Diversiteit en conflict Praktische aanbevelingen 7 De invloed van individuele en organisatiefactoren op de opbrengsten van diversiteit 7.1 De invloed van sociale identiteit 7.2
De invloed van persoonlijkheid 7.3 Organisatieklimaat 7.4 Een procesmodel van diversiteitmanagement 7.5 Interdependentie in het werk 7.6 Taakkenmerken 7.7 Machtsverschillen Praktische implicaties 8 Een dynamisch diversiteitsmodel 8.1 Cyclisch karakter van het dynamisch procesmodel 8.2 Een dynamisch procesmodel op individueel niveau Praktische implicaties 9 Conclusies 9.1 Moeizame integratie 9.2 Interculturele socialisatie 9.3 Op weg naar nieuwe identiteiten9.4Tot slot: een positief geluid
Keywords: Intercultureel management; Intercultureel personeelsbeleid