Dennis : de schrik van de school. - Letschert-Grabbe, Beate, ....-; Letschert, Jos, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
Lastige, storende leerlingen zijn een probleem van alle leraren, in alle tijden. Leerlingen kunnen het leven van hun leraren behoorlijk zuur maken. Veel leraren kunnen erover mee praten. Sommige leraren gaan er aan onder door. Voor de betreffende leerlingen is de situatie ook niet prettig. Veelal beschikken deze kinderen uitsluitend over destructieve middelen om aandacht te krijgen. Constructieve en op coperatief handelen gerichte vaardigheden en competenties ontbreken bij hen. Ze zijn eraan gewend om op ongewenst gedrag te worden aangesproken, om door middel van storend gedrag aan invloed te winnen en om van alle kanten bekritiseerd te worden. In elk geval krijgen ze op die manier aandacht. In dit boek gaat het over twee dingen: de kansen voor storende en ontmoedigde leerlingen vergroten, het verlichten van de taak van de leraar door het gedrag van deze leerlingen om te buigen in een coperatief handelen. Dat gaat niet van vandaag op morgen, of zonder slag of stoot. Het veronderstelt een houding van leraren waarin ze het kind accepteren ondanks het gedrag dat het vertoont. Dit boek is bedoeld voor leraren in opleiding en leraren in de praktijk. De casus in dit boek handelt over het basis-onderwijs, maar de boodschap ervan is ook geschikt voor het voortgezet onderwijs, zoals professor Luc Stevens in het voorwoord aangeeft. Bovendien is het boek een interessante bron voor ouders die hen kan helpen de moeilijke en uitdagende opgave van opvoeden en onderwijzen beter te verstaan.
Keywords: Gedragsstoornissen -- Onderwijs -- Preventie