De gulden snede : over de meetkunde en algebra van een goddelijke proportie, en haar toepassingen in de kunst. - Kleijne, Wim, ....-; Konings, Ton, ....- (Utrecht : Epsilon, 2006)
De Gulden Snede is een verhouding die al twee en een half duizend jaar, sinds de Oude Grieken, een bijzondere plaats heeft in de wiskunde. Zo'n 800 jaar geleden ontdekte Fibonacci zijn beroemde rij. Het blijkt dat er vele, vaak verrassende, verbanden bestaan tussen de Gulden Snede en de rij van Fibonacci. De eerste helft van dit boekje behandelt de eigenschappen van deze verhouding en rij, en hun onderlinge relaties. De Gulden Snede en de rij van Fibonacci zijn niet alleen wiskundig fascinerend, maar ze duiken ook op de meest onverwachte plekken op. Zo zijn er toepassingen te vinden in de beeldende kunst, de architectuur en in de natuur. De tweede helft van dit boekje bevat 7 opdrachten, waarin deze toepassingen worden besproken en nader onderzocht kunnen worden. Een aanrader voor "wiskunst"-liefhebbers. De Gulden Snede staat voor een verhoudingsgetal dat behalve in de wiskunde ook in de kunst, architectuur en eigenlijk overal in de natuur voorkomt. In dit deel van de Zebra-reeks (wiskundige
Onderwerpen voor vwo-leerlingen) krijgt de lezer in twee hoofdstukjes met begeleidende illustraties en verdiepende opgaven (antwoorden achterin), een duidelijk beeld van de Gulden Snede. Uitgaande van een pentagram (regelmatige vijfpuntige ster) en het bijbehorende Pentagon (regelmatige vijfhoek) wordt het onderwerp stapsgewijs (en met bewijsvoering) uitgelegd. Het verband met de Lucasrij en de rij van Fibonacci wordt aangetoond. Het derde hoofdstuk bestaat uit zeven verwerkingsopdrachten. Deze opdrachten geven een probleemstelling en vragen van de lezer dit uit te werken in de vorm van een werkstuk. Bedoeld als verrijkingsstudie buiten het schoolprogramma voor de hoogste klassen van het vwo, maar zeker ook geschikt voor wiskundeliefhebbers (niveau minimaal 5-vwo). Een boeiend en helder geschreven boekje en door de bijgevoegde literatuurlijst is verdere verdieping goed mogelijk.Inhoudsopgave1. Een goddelijke verhouding 2. De wiskunde van de Gulden Snede 3. Eindopdrachten 4. Illustraties 5. Literatuurlijst
6. Antwoorden
Keywords: Gulden snede