Zeepvliezen : wetenschap en vermaak. - van Lint, Hans, ....-; Breeman, Jeanne, ....- (Utrecht : Epsilon, 2004)
Zeepbellen en zeepvliezen kunnen de mooiste vormen en kleuren aannemen. Dat is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook erg boeiend voor wiskundigen. In dit Zebra-boekje staan talrijke experimenten die te doen zijn met zeepsop en wat huis-, tuin-, en keukenspullen. De fascinerende structuren die de zeepvliezen daarbij vormen roepen allerlei meetkundige vragen op. Daarnaast komen de fysische aspecten van zeep aan de orde en geeft de historische bijlage een overzicht van wiskundigen die een bijdrage hebben geleverd aan de meetkunde in dit boekje. Deze Zebra bevat veel opgaven en ook grotere opdrachten. Meetkundige structuren worden afwisselend als practicum met zeepbellen en zeepvliezen en wiskundige theorie onderzocht en verklaard. Een niet eenvoudige maar boeiende manier om leerlingen van de bovenbouw van havo en vwo met betaprofiel wegwijs te maken in vlakke meetkunde en stereometrie. Ook aan te raden voor geïnteresseerden in de wiskundige achtergrond van ruimtelijke structuren. Geïllustreerd met enkele zwartwitfoto's. Inhoudsopgave. 1. Inleidend practicum 2. De werking van een zeepmolecuul 3. De isoperimetrische eigenschap en de isoperimetrische ongelijkheid 4. Practicum plexiwafels 5. Kortste verbinding in een rechthoek 6. Kortste verbinding in een driehoek 7. Hoeken en bogen 8. Practicum ruimtelijke figuren 9. Berekeningen in ruimtelijke figuren 10. Practicum zeepbellen 11. De middelpunten van de scheidingsvliezen 12. Practicum snijlijnen van aangrenzende zeepvliezen 13. De hoek van de snijlijnen
Keywords: Meetkunde; Zeep