Perspectief, hoe moet je dat zien? : het analyseren van perspectiefafbeeldingen met behulp van meetkunde. - Verweij, Agnes, ....-; Kindt, Martin, 1937- (Utrecht : Epsilon, 2006)
Het tweede deel van de Zebra-reeks gaat over perspectief. Hoe kan op een schilderij of prent een zo goed mogelijk ruimte-effect worden bereikt? En hoe moet je een perspectivische voorstelling bekijken om werkelijk diepte te zien? Schilders en tekenaars hebben zich al lang geleden met deze vragen beziggehouden, aanvankelijk vooral op basis van intutie en waarneming. In de tijd van de Renaissance zag men in dat meetkundige constructies een goed hulpmiddel zijn om perspectief te begrijpen en toe te passen. Dit boek illustreert aan de hand van enige beroemde schilderijen en tekeningen de meetkundige technieken die aan de perspectiefleer ten grondslag liggen. Een 'eye-opener' voor iedereen met interesse in kunst en meetkunde. Dit is het tweede deel van de Zebra-reeks, die wordt uitgegeven in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en die bedoeld is voor vwo-scholieren als invulling van de keuze-uren in hun curriculum. Verder behoort eenieder die in wiskunde is genteresseerd
Tot de doelgroep. Dit deel begint met Drers zestiende-eeuwse instructie om in perspectief te tekenen. Met behulp van meetkunde wordt uitgelegd dat slechts een deel van een afbeelding vanuit n enkel gezichtspunt zonder vertekening kan worden bekeken. Later wordt aan de hand van schilderijen en foto's uitgelegd hoe kan worden bepaald vanuit welke gezichtspunten de afbeeldingen zijn gemaakt en hoe de afbeeldingen het beste bekeken kunnen worden. Daarbij komen de begrippen eenpunts-, tweepunts-, en driepuntsperspectief aan de orde. Deze uitleg met opgaven verheldert het begrip "perspectief" zeer. Scholieren zullen hiermee in staat zijn zelf afbeeldingen te analyseren. Iedereen die slechts een vaag besef van het begrip perspectief heeft, zal na het lezen van dit boekje meer genieten van foto's en schilderijen.Inhoudsopgave1. De beginselen van perspectief 2. Perspectivische vertekening 3. Perspectiefdrieluik 4. Eenpunts perspectief 5. Tweepunts perspectief 6. Tweepunts perspectief met hellend tafereel
7. Driepunts perspectief 8. Eindopdracht 9. Oplossingen van de opdrachten 10. Appendix: de stelling van Thales
Keywords: Perspectief