Eetstoornissen : de feiten. - Abraham, Suzanne, ....-; Drost-Plegt, Tracey A., ....-; Llewellyn-Jones, Derek, ....-; Noordenbos, Greta, 1951- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Vele duizenden mensen per jaar lijden aan eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en obesitas. Eetstoornissen - de feiten gaat in op de vraag waarom eetstoornissen optreden en beschrijft per eetstoornis het eetgedrag, de diagnose en de mogelijke behandelingen. Veel factoren zijn daarbij van invloed. Denk bijvoorbeeld in dit verband aan relevante termen als energiebalans, hormonen, de rol van de hersenen en culturele overtuigingen. En hoewel er nog altijd veel onduidelijkheid is hoe deze factoren in elkaar passen, wordt wel steeds meer bekend over rol, belang en samenhang hiervan. Eetstoornissen - de feiten zet de beschikbare informatie helder op een rijtje voor patiënten, hun familie en zorgverleners. Voor al deze partijen is de gepresenteerde informatie over ontstaan, voorkomen, gevolgen en behandeling van groot belang. In de eerste plaats omdat uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder een eetstoornis wordt vastgesteld en er met een behandeling wordt begonnen, hoe beter de waarschijnlijke uitkomst zal zijn. Ten tweede omdat patiënten met een eetstoornis in toenemende mate in eigen kring worden behandeld. Zo is dit boek voor de genoemde groepen een belangrijk houvast bij het krijgen van inzicht in de stoornis én bij de behandeling ervan.
Inhoudsopgave : 1 Eetgedrag bij adolescenten 2 Eetstoornissen: een overzicht 3 Hoe ontstaat een eetstoornis? 4 Eetstoornissen en seksualiteit 5 Eetstoornissen, zwangerschap en de situatie post partum 6 Onderzoek naar eetstoornissen 7 De algemene behandeling van eetstoornissen 8 De familie 9 Anorexia nervosa 10 Boulimia nervosa 11 Obesitas Bijlage:Body-mass index (BMI)
Keywords: Eetstoornissen