Behandelend opvoeden : groepswerk in de kinder- en jeugdpsychiatrische zorg. - van der Harten, Marianne, ....-; van Rijn, Els, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
InhoudsopgaveDeel I - Een professie in beweging in een dynamisch zorgveld 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie in ontwikkeling en zijn context 2 Groepsleider in de kinder- en jeugdpsychiatrie 3 Drie dimensies van het werken in een klinische setting Deel II - Multidisciplinaire samenwerking rondom diagnostiek en behandeling 4 Het integratieve behandelmodel; multidisciplinaire samenwerking rondom diagnostiek en behandeling 5 Uitwerking van het integratieve behandelmodel Deel III - Behandeling op de leefgroep 6 De behandeltaken van de groepsleider 7 Vormgeving van het leefgroepklimaat; pedagogische uitgangspunten 8 Planmatig (samen)werken 9 Dagprogramma en werkpunten 10 Het trainen van sociale vaardigheden; een deskundigheidsbevordering voor groepsleiders 11 Affectieve interacties op de leefgroep; overdracht en tegenoverdracht 12 Begeleiding en ondersteuning van groepsleiders Deel IV - Ouderparticipatie bij (dag)klinische behandeling 13 Samenwerken met ouders; een integratieve benadering 14 Ouderparticipatie op de leefgroep; praktische pedagogische ondersteuning van ouders door groepsleiders 15 Coachen van ouders bij sociale en cognitieve vaardigheidstraining van hun kind Deel V - Casuïstiek en methodiek 16 Kortdurende crisisbehandeling 17 Langdurige behandeling van jonge kinderen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis 18 Behandelmethodiek voor jongeren met eetstoornissen 19 De behandeling van schizofrenie en eerste psychose 20 Lage doelen, klein gewin; over chronische jeugdpsychiatrie
Keywords: Groepswerk -- Jeugdpsychiatrie; Groepswerk -- Kinderpsychiatrie; Jeugdpsychiatrie -- Nederland; Kinderpsychiatrie -- Nederland