Er zijn voor je kind : hoe ouders veiligheid en emotionele beschikbaarheid kunnen bieden. - Brok, Carla, ....-; de zeeuw, Marilene, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
Hoe ben je in de 21ste eeuw een goede ouder? Hoe krijg je een gezonde band met je kind? Hoe beleef je plezier aan je kind en aan de opvoeding? Op deze en andere vragen geeft dit boek antwoord. Het is bedoeld voor ouders met een kind tussen de 0 en 6 jaar, om hen te ondersteunen bij de opvoeding. Ook hulpverleners, medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten van groep 1 en 2, en artsen kunnen er hun voordeel mee doen. De auteurs geven aan wat er nodig is voor een veilige relatie tussen ouder en kind. Ze gaan in op valkuilen en risico's in deze relatie. Tot slot volgen handvatten voor de praktische omgang van opvoeders met een kind. De theorie wordt gellustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Van n ding zijn de auteurs overtuigd: 'perfectie is onmogelijk'. Een realistisch en vlot geschreven boek van twee professionals met veel ervaring op het gebied van ouder-kindrelaties. Centraal staat het creren van een plezierige vertrouwensband tussen het jonge kind (van 0-6 jaar) en zijn opvoeder.
Het kind moet zich veilig en emotioneel geborgen voelen om zich optimaal te ontplooien. De eigen opvoeding van de opvoeders, is van groot belang voor het patroon van opvoeden nu. Opvoeders wordt een spiegel voorgehouden, zodat zij zich hiervan bewust worden en eigen keuzes kunnen maken die positief uitwerken op de evenwichtige ontwikkeling van het jonge kind. Veel voorbeelden illustreren en ondersteunen de tekst. De kern van ieder hoofdstuk wordt aan het eind samengevat en er worden praktische suggesties gegeven voor de opvoeder zelf en met betrekking tot de opvoeding van het kind. De voorbeelden, de samenvattig en de suggesties staan in grijs kader. De tekst is vlot leesbaar. De bladspiegel is afwisselend door de vele grijze kaders. De vragenlijsten in de bijlagen kunnen ingevuld worden om zich meer bewust te worden van de eigen situatie
Inhoudsopgave : 1 Veiligheid en emotionele beschikbaarheid Inleiding Goed dat er ouders zijn Veiligheid en emotionele beschikbaarheid Ingredinten van emotionele
Beschikbaarheid: sensitiviteit en nadenken Gevolg van emotionele beschikbaarheid: zelfvertrouwen en plezier bij ouder en kind Belang van emotionele beschikbaarheid: gezonde sociale relaties Perfectie is onmogelijk Samenvatting Suggesties voor de praktijk 2 Veilige relaties: op onderzoek gaan en nabijheid zoeken Inleiding Contact als voorwaarde voor een veilige relatie Je bewust zijn van elkaar als voorwaarde voor een veilige relatie Een veilige relatie als voorwaarde voor op onderzoek gaan De Cirkel van veiligheid en vertrouwen - afwisseling tussen op onderzoek gaan en nabijheid zoeken Bron van vertrouwen: op onderzoek gaan Bron van veiligheid: nabijheid zoeken en contact Het belang van de Cirkel van veiligheid en vertrouwen Samenvatting Suggesties voor de praktijk Observeren en nadenken 3 Observeren Inleiding Kijken is niet objectief Gekleurde denkpatronen Aandacht voor het hier en nu Verschil kunnen maken Waardevolle opvoeding Je concentreren op de lichaamstaal van je kind Aandacht voor de lichaamstaal
Van jezelf Gedachten minder serieus nemen en oordelen loslaten Tijd hebben Samenvatting Suggesties voor de praktijk 4 Accepteren van gevoelens Inleiding Van lichaamstaal naar gevoelens en gedrag Acceptatie van de gevoelens van je kind De basale gevoelens Belang van acceptatie van gevoelens van je kind Pijn en verdriet horen bij het leven Aanwezig zijn in plaats van controle Acceptatie door imitatie van gevoelens met je lichaam Beginnende communicatie met je kind Acceptatie van elk gedrag? Samenvatting Suggesties voor de praktijk 5 Valkuilen in de relatie met je kind Inleiding Valkuilen in het ouderschap Ambivalente ouder-kindrelaties Vermijdende ouder-kindrelaties Rolomkering: je kind als bron van veiligheid en vertrouwen Invloed van eigen gehechtheidservaringen op de relatie met je kind Veilige gehechtheidservaringen Verworven veilige gehechtheidservaringen Vermijdende gehechtheidservaringen Ambivalente gehechtheidservaringen Invloed van eigen gehechtheidservaringen op de pedagogische stijl naar je kind
Ouderschap in overeenstemming met je waarden Samenvatting Suggesties voor de praktijk 6 Risico's in de relatie met je kind Inleiding Haperende of verbroken ouder-kindrelatie Langetermijn gevolgen van verbroken ouder-kindrelaties Risico's voor de relatie: afhaken en hulpeloos-zijn Risico's voor de relatie: er op duiken en vijandig-zijn Verbroken en onverwerkte gehechtheidservaringen Time-out nemen Een veilige plek regelen Aandacht en bedachtzaamheid in het hanteren van eigen valkuilen en gevoelens Wat als het toch niet lukt om je kind veilig te stellen Samenvatting Suggesties voor de praktijk Praktisch handelen 7 Kalmeren en repareren Inleiding Troosten bij verdriet Geruststellen bij angst In goede banen leiden van boosheid Repareren van de relatie met je kind na onbegrip Jezelf kalmeren Contact herstellen met je kind Perfecte ouders worden niet gevraagd Samenvatting Suggesties voor de praktijk 8 Opletten en helpen Inleiding Letten op je kind: vooruit lopen op situaties Letten op je kind: grenzen trekken en
Regels stellen Valkuil in het letten op je kind: passiviteit Helpen van je kind: structuur bieden Valkuil in het helpen van je kind: storen Plezier hebben in je kind: trots tonen en complimenten geven Aanpassen aan de leeftijd en het spelniveau van je kind Aanpassen aan de interesse van je kind Helpen door woorden te geven aan situaties Aandacht hebben voor je kind - bewust spelen met je kind Samenvatting Suggesties voor de praktijk 9 Steun voor de ouder Inleiding Opgroeien tussen meerdere relaties Praktische steun Emotionele steun Een goede band met allemaal Strijd en buitensluiting Een goede derde leren zijn Conflicten oplossen in de juiste relatie Zonder kinderen overleggen Samenwerken na een scheiding Samenvatting Suggesties voor de praktijk Verder lezen voor genteresseerden en professionals Bijlagen Bijlage bij Hoofdstuk 1 - Zelfbeoordelingsschaal emotionele beschikbaarheid Bijlage bij Hoofdstuk 3 - Bodyscan Bijlage bij Hoofdstuk 3 - Waarden in het ouderschap Bijlage bij Hoofdstuk 5 - Gehechtheidstijl
En pedagogische stijl Bijlage bij Hoofdstuk 5 - Welke type kind was je zelf? Bijlage bij Hoofdstuk 5 - Zelfrapportage Gehechtheidsstijl Bijlage bij Hoofdstuk 7 - Troosten Bijlage bij Hoofdstuk 9 - Samenwerken met je partner Bijlage bij Hoofdstuk 9 - Sociale Steun Vragenlijst
Keywords: Opvoeding