Van Dale junior woordgeschiedenisboek : waar komen onze woorden vandaan? - Daniëls, Wim, 1954-; Klaassen, Roger, ....- (Utrecht : Van Dale Lexicografie, 2007)
Etymologisch woordenboek voor kinderen vanaf 10 jaar. Elke letter begint met een heldere uitleg over de herkomst en de geschiedenis van die betreffende letter. Bij de trefwoorden geven verschillende lettertypes en -groottes duidelijk aan om welke soort informatie het gaat. Onder het vetgedrukte, blauwe trefwoord staat eerst de betekenis vetgedrukt in zwart, waarna het lemma op speelse wijze dieper ingaat op de herkomst van het woord. Verwijzingen naar andere of oudere woorden zijn gecursiveerd. Het speelse karakter blijkt ook uit de vragen die bij veel trefwoorden staan, waarmee de gebruiker gestimuleerd wordt verder over het woord na te denken. De inleiding geeft een korte verhandeling over de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Het register bevat een uitgebreide lijst met woorden die niet zelf in dit boek zijn opgenomen, maar die wel onder het aangegeven trefwoord besproken worden. Het opzoekgemak is verder vergroot door de in een rood kader gezette zoekwoorden links- en rechtsboven aan de bladzijden en de rode bladzijde die de overgang naar een nieuwe letter markeert.
Leeftijd: 10+
Keywords: Nederlandse etymologie -- Woordenboeken