S.O.S brein : help je tiener slimmer studeren. - Lernout, Bernard, ....-; Provost, Inge, ....- (Antwerpen : Standaard, 2008)
Het menselijk brein stat in de media vaak symbool voor creativiteit, intelligentie en vernuft. Ieder mens voelt het spontaan aan: het brein is slim, superslim. En wie heeft een brein? Iedereen! Iedereen heeft dus het potentieel om slimmer te worden. Alleen, hoe doe je dat? Recente inzichten in de werking van het brein kunnen tot een fundamentele verbetering leiden in de studiemethode van jongeren. Leren en studeren: het kan korter, het kan beter en het hoeft vooral niet lastig te zijn. In hun contacten met ouders en kinderen kwamen de auteurs van dit boek drie grote oorzaken van leerproblemen op het spoor: het gebrek aan een goede methode, onvoldoende motivatie en toenemende moeilijkheden bij het studeren. De auteurs hebben ze 'de drie M-euvels' genoemd. In dit boek leggen ze het accent dan ook op praktische tips die je als ouder zlf kunt toepassen om de drie M-spoken te verjagen. S.O.S. Brein biedt concrete en vooral praktische tips om het studerende kind te coachen., en dit op een overzichtelijke
Speelse en effectieve manier, met termen die refereren aan de leefwereld van tieners: LOTUS, Breinweb, Slimlezen, Breinjumpen, Octopus, SuperMemo, GeJongLeerd. Deze handleiding voor 'slimmer' studeren bij jongeren ontstond vanuit de praktijkervaring van Bernard Lernout en Inge Provost, die beiden actief zijn als coaches in 'breintraining'. Het traject dat ze voorstellen, telt zeven stappen, die je niet hoeft te doorlopen in een bepaalde volgorde. Aan bod komen het opkrikken van de motivatie, de planning en methode, het memoriseren van leerstoffen, de leeromgeving, leren uit je fouten en leerhindernissen. Het boek heeft een erg heldere structuur, met in elk hoofdstuk zogenoemde 'breinwebben' (schema's), anekdotes, wetenschappelijk informatie, tips en enkele bewegingsoefeningen. Ook de icoontjes, kaders en afbeeldingen zorgen voor overzicht. Achteraan volgen een literatuuroverzicht, nuttige (internet)adressen en een kleurenkatern met de breinwebben uit het boek. Bedoeling is dat ouders het boek samen doornemen
Met hun kinderen, maar het is wel niet altijd even duidelijk wie zich aangesproken moet voelen. Het enthousiaste boek kan wel een hart onder de riem zijn voor zowel ouders als kinderen, en bevat ook veel (misschien wat te veel) nuttig materiaal
Inhoudsopgave : 1. Motivatie 2. Planning 3. Methode 4. Memoriseren 5. Leeromgeving 6. Leren uit fouten 7. Leerhindernissen
Keywords: Leren; Studievaardigheden