Het uitdrukken van emoties bij mens en dier. - Darwin, Charles Robert, 1809-1882; Ekman, Paul, 1934-; Lakmaker, Fieke, ....-; Prodger, Phillip, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2001)
De zogenaamde 'definitieve editie' van het boek van Darwin dat in 1876 uitkwam, dertien jaar na het verschijnen van het werk waar hij beroemd en berucht mee werd. Deze editie wordt definitief genoemd omdat het de negen afbeeldingen bevat, die wel door Darwin in de eerste editie besproken werden maar er niet in verschenen. Het is vanwege het onderwerp een boek waarin de afbeeldingen erg belangrijk zijn; er zijn natuurgetrouwe tekeningen van expressiviteit bij dieren, en foto's van hetzelfde bij mensen. De huidige versie is voorzien van uitgebreid commentaar door psycholoog Paul Ekman, hoogleraar aan de Universiteit van Californi in San Francisco. Uit diens commentaar blijkt, dat Darwin het zeer vaak bij het rechte eind heeft gehad, maar ook soms helemaal niet. Ekman geeft uitleg, plaatst in een historisch perspectief, vult waarnemingen aan met voorbeelden van recente studies, en verbetert hier en daar. Het is zo een heel compleet boek geworden over hoe emoties fysiek uitgedrukt worden
Door mens en dier. Dit is Darwins meest leesbare en menselijke boek, vol betoverende observaties, provocerende theorien en opmerkelijke foto's. (...) een meesterwerk, onverkort en zeer relevant, zelfs 125 jaar na de oorspronkelijke uitgave.' Oliver Sacks 'The Expression was er eerder dan Freud, en zal altijd een inzicht bieden in de psychologie van de mens, zelfs lang nadat Freud in diskrediet zal zijn geraakt.' Richard Dawkins Waarom kwispelen honden met hun staart? Waarom spinnen katten? Waarom zijn we verlegen en waarom doet verlegenheid ons blozen? De eerste editie van Darwins The Expression of the Emotions in Man and Animals werd bij verschijning in 1872 direct een bestseller en vormt nog steeds de basis voor onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen en het emotionele leven van mensen en dieren. Het was het eerste Engelstalige wetenschappelijke boek met foto's. Darwins inzichten over baby's en kinderen (inclusief prachtige waarnemingen van het glimlachen en pruilen van zijn eigen baby)
Over geestelijk gestoorden, katten, honden en apen, en over de manier waarop mensen in verschillende culturen hun gevoelens tot uitdrukking brengen, hebben in de moderne wetenschap hun geldigheid nog niet verloren. Dit boek herinnert ons eraan dat Darwin niet alleen de meest invloedrijke negentiende-eeuwse denker was, maar ook een voortreffelijk stilist. Deze uitgave zal een nieuwe generatie lezers plezier, kennis en bewondering bezorgen.
Keywords: Decroos, Johan; Emoties -- Dieren; Emoties