Erfgoedonderwijs op de basisschool. - Thomése, Merel, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
Dit boek biedt pabostudenten en leerkrachten zicht op de actuele plaats en mogelijke aanpak van erfgoededucatie binnen het basisonderwijs. Met erfgoededucatie kunnen de kerndoelen van 'Orintatie op jezelf en de wereld' en 'Kunstzinnige orintatie' gerealiseerd worden. Cultureel erfgoed omvat sporen uit het verleden in het heden, die de moeite waard zijn om te bewaren. Erfgoededucatie is geen vak op zich, maar ErfGoedonderwijs op de basisschool kan wel helpen om lesstof van andere vakken te concretiseren en te verlevendigen. Het boek biedt de nodige inzichten om erfgoededucatie betekenisvol en effectief in het basisonderwijs te integreren. Na de theoretische onderbouwing volgt een praktisch deel met een stappenplan, verschillende praktijkvoorbeelden, formats en lessuggesties. 'ErfGoedonderwijs op de basisschool' geeft (aankomende) leerkrachten de mogelijkheid om hun leerlingen actief en onderzoekend onderwijs te bieden
Inhoudsopgave : Deel 1 Theorie 1 Erfgoed 1.1 Inleiding 1.2 Cultureel
Erfgoed 1.3 Behoud vroeger en nu 1.4 Object als informatiedrager 1.5 Waarde van erfgoed 1.6 Cultureel erfgoed is van iedereen en van niemand 1.7 Erfgoedinstellingen 2 Erfgoededucatie 2.1 Inleiding 2.2 Cultuureducatie 2.3 Wat is erfgoededucatie? 2.3.1 Erfgoed als doel van het onderwijs 2.3.2 Erfgoed als middel van het onderwijs 2.3.3 Omgevingsonderwijs 2.4. Beleid 2.4.1 Geschiedenis 2.4.2 Subsidieregelingen 3 Erfgoedonderwijs op de basisschool 3.1 Inleiding 3.2 Erfgoed en ontwikkelingsniveau 3.2.4 Conclusies 3.3 Erfgoed en vakken 3.3.1 Inleiding 3.3.2 Erfgoed en kunstzinnige orintatie 3.3.3 Erfgoed en orintatie op jezelf en de wereld 3.3.4 Erfgoed en de canon 3.3.5 Erfgoed en burgerschapsvorming 3.3.6 Erfgoed en ICT 3.3.7 Erfgoed en taalonderwijs 3.4 Erfgoed en competenties 3.5 Verankering erfgoededucatie in het onderwijs Deel 2 Stappenplan 4 Erfgoedorintatie 4.1 Inleiding 4.2 Cultuurkaart 4.3 Erfgoedkaart 4.4 Erfgoedinstelling 5 Erfgoedlessen 5.1 Inleiding 5.2 Lesopbouw 5.3 Lesvoorbereiding
5.4 Organisatie 6 Erfgoedlessen in de klas 6.1 Inleiding 6.2 Doel 6.3 Kijkwijzer 6.4 Erfgoed in de klas suggesties 7 Erfgoedlessen op locatie 7.1 Inleiding 7.2 Doel 7.3 Inleiding van het bezoek 7.4 Rondleiding 7.5 Kijktocht 7.6 Afsluiting 7.7 De omgeving van de erfgoedinstelling 7.8 Erfgoed op locatie suggesties 8 Evaluatie Bijlagen: Bijlage 1 Voorbeelden van erfgoedlessen Bijlage 2 Voorbeelden van kijkwijzers Bijlage 3 Websites
Keywords: Cultureel erfgoed -- Basisonderwijs