Denkbeelden over kleinschalig wonen voor mensen met dementie. - Arts, Willem Frans Marie, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Denkbeelden over kleinschalig wonen voor mensen met dementie is een bundeling van artikelen die eerder in het tijdschrift Denkbeeld zijn verschenen. Het laat zien wat er op dit gebied mogelijk is, op welke manier je dat kunt bereiken en hoe je valkuilen kunt ontlopen. Ze vormen samen een evenwichtig beeld van de ontwikkelingen die vanaf het begin van de jaren '80 hebben plaatsgevonden. Inmiddels kan vastgesteld worden dat kleinschaligheid dé norm is geworden in de residentiële zorg. Kleinere leefgroepen blijken namelijk een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van het leven van mensen met dementie. Maar de ombouw van de grootschalige verpleeghuiszorg naar het kleinschalige wonen heeft nogal wat voeten in de aarde. Denkbeelden over kleinschalig wonen voor mensen met dementie laat zien wat er op dit gebied mogelijk is, op welke manier je dat kunt bereiken en hoe je valkuilen kunt ontlopen. Hierbij worden kritische kanttekeningen niet uit de weg gegaan. Dit boek geeft geen pasklare antwoorden op álle vragen, maar helpt wel de juiste vragen te stellen bij het ontwikkelen van een (onontbeerlijke) visie op kleinschalig wonen. Denkbeelden over kleinschalig wonen voor mensen met dementie kan op twee manieren worden gelezen: 'gewoon' van begin tot eind, maar ook door eerst de verhelderende inleidingen bij de hoofdstukken te lezen. Zo kan de lezer direct bepalen welke onderwerpen voor haar prioriteit hebben. Maar hoe je dit boek ook leest, de professional in de ouderenzorg zal erdoor geïnspireerd en gemotiveerd worden.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Kleinschalig, wat is dat eigenlijk? 2. Goede zorg begint met een heldere visie 3. Een visie ontwikkelen, hoe doe je dat? 4. Medewerkers geven kleinschaligheid inhoud 5. Er is pas sprake van kleinschalig wonen als er zelf gekookt wordt 6. Alleen maar rozengeur en maneschijn ? 7. Zo gaat het in de praktijk 8. Kwaliteit van leven is de norm 9. Wat brengt de toekomst ?
Keywords: Dementie; Wonen -- Ouderen