Met woorden in de weer : praktijkboek voor het basisonderwijs. - van den Nulft, Dirkje, ....-; Verhallen, Marianne, 1953- (Bussum : Coutinho, 2009)
Woordkennis is een voorwaarde voor succes in het basisonderwijs. Leerlingen met onvoldoende woordenschat kunnen niet alleen de lessen niet goed volgen; zij leren ook minder snel nieuwe woorden en begrippen bij. Als je als leerkracht de resultaten in je klas wilt verbeteren, zul je met taal aan de slag moeten gaan. In Met woorden in de weer presenteren de auteurs een praktische aanpak voor intensieve woordenschatuitbreiding in het basisonderwijs. Ze reiken verschillende instrumenten en technieken aan om effectief woorden aan te leren en met woorden te oefenen in elke situatie, elke groep en elk vak. Het boek is afgestemd op de praktijk met behulp van veel voorbeelden, opdrachten en handreikingen. In deze herziene uitgave is geheel vernieuwd. Nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied zijn verwerkt. In het basisonderwijs gebruiken mensen de hele dag door taal. In taalgebruik zijn het de woorden die centraal staan: in elke les en bij elke activiteit in de klas. Woordkennis is daarmee een voorwaarde
Voor succes op school. Vooral voor de taalzwakker en allochtone kinderen heeft goed woordenschatonderwijs de hoogste prioriteit. Dirkje van den Nulft en Marianne Verhallen presenteren in Met woorden in de weer een nieuwe aanpak voor intensieve woordenschatuitbreiding in de klas
Inhoudsopgave : Hans de houthakker, deel 1 1. Woorden, woorden, woorden 1.1. De macht der gewoonte 1.2. De ideale klas 1.3. De oude Comenius 1.4. Woordenschat in het huidige onderwijs 1.5. Wat je van dit boek kunt verwachten 1.6. Hoe werk je met dit boek Hans de houthakker, deel 2 2. Willen 2.1. Woordenschat als basis 2.2. Werken aan woordenschat is werken aan schoolsucces 2.3. Met woorden in de weer 2.4. Waar een wil is, is een weg 2.5. Ik zou willen dat... Hans de houthakker, deel 3 3. Weten 3.1. Wo(o)rd wijzer 3.2. Hoe kinderen woorden leren 3.3. Woorden en woordenschatuitbreiding in het onderwijs 3.4. Hoe leerkrachten woorden moeten onderwijzen 3.5. Hoe te werken aan systematische woordenschatopbouw 3.6. Hoe je woorden
Moet selecteren Hans de houthakker, deel 4 4. Kunnen 4.1. Oefening baart kunst 4.2. Hoe kan ik woorden verantwoord selecteren? 4.3. Hoe kan ik woorden voorbewerken? 4.4. Hoe kan ik woorden semantiseren? 4.5. Hoe kan ik woorden consolideren? 4.6. Hoe kan ik woorden controleren? Hans de houthakker : deel 5 5. Meer kunnen 5.1. Selecteren met het oog op frequentie, nut en pregnante context 5.2. Selecteren met het ook op netwerkopbouw en kennisverwerving 5.3. Woorden aanbieden : optimaal voorbewerken 5.4. Woorden aanbieden : optimaal semantiseren 5.5. Woorden inoefenen ; optimaal consolideren 5.6. Woordkennis checken : optimaal controleren Hans de houthakker : deel 6 6. Doen 6.1. De beslissende stap 6.2. De kracht van de leerkracht 6.3. Met woorden in de weer : investeren in jezelf 6.4. Met woorden in de weer : investeren in je leerlingen 6.5. Doen is speels doen! 6.6. Doen is blijven doen! Hans de houthakker : epiloog
Keywords: Nederlands -- Basisonderwijs; Nederlandse woordenschat