Klassiekers van de kinder- en jeugdpsychiatrie : II, verschuivende denkbeelden. - Verheij, Fop, 1949-; Treffers, Philip Diederik Arjen, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
De laatste decennia is de kennis over de normale, de verstoorde en de gestoorde ontwikkeling exponentieel toegenomen. Ten onrechte wordt in de meeste leerboeken weinig plaats ingeruimd voor relevante, oudere publicaties. Dit boek, waarin dit wel het geval is, is het vervolg op de in 2004 eveneens bij Koninklijke Van Gorcum verschenen uitgave 'Klassiekers van de kinder- en jeugdpsychiatrie'. Lag daarin de nadruk op de psychopathologie, in dit boek staat de conceptualisering centraal. De selectie van de artikelen - een weerspiegeling van de opvattingen over de etiologie van kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen door de jaren heen - illustreert dat denkbeelden in de loop der tijd verschuiven. Het boek en de inleidingen schetsen een beeld van de eerste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie en van de stormachtige ontwikkeling op dit gebied na omstreeks 1980. De bundel bevat artikelen van onder anderen Weyer, Darwin, Binet, Freud, Van Krevelen, Aichhorn, Bowlby, Erikson, Pavlov, Ellis, Rutter en Von Bertalanffy. Behalve voor wetenschappelijk onderzoek is er ruimschoots aandacht voor verschillende vormen van psychosociale interventies, variërend van psychoanalytische behandeling tot gedragsmatige beïnvloeding en van individuele therapie tot behandeling in de context van een grotere groep. Uiteraard ontbreekt behandeling met psychofarmaca niet.
Met teksten in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.
Keywords: Jeugdpsychiatrie; Kinderpsychiatrie