Schoolpijn. - Pennac, Daniel, 1944-; Coumans, Kiki, 1971- (Amsterdam : Meulenhoff, 2009)
In zijn boeken blijft hij zich echter inzetten voor het opgroeiende kind op school. Terugkerende thema¿s zijn onder meer: het motiveren van leerlingen (zo publiceerde hij in 1992 ¿In n adem uit¿, met kostelijke adviezen over het enthousiasmeren van leerlingen voor lezen), de schadelijke invloeden van de consumptiemaatschappij en (onderwijs aan) jeugd in achterstandswijken (zoals in zijn geestige en ontroerende boeken over Malaussne uit de Parijse wijk Belleville). ¿Schoolpijn¿ is een speels, humorvol autobiografisch relaas (halverwege roman en essay) over de ¿slechte leerling¿. Pennac windt er geen doekjes om dat hij zelf zo¿n leerling was en daaronder heeft geleden. Hij vertelt welke pedagogische benaderingen negatief werkten en welke hem hebben gered, om vervolgens met verve zijn persoonlijke methodiek uiteen te zetten waarmee hij als docent Frans menig leerling heeft doen opbloeien. Een verfrissend boek dat elke (beginnende) leraar zou moeten lezen. Schoolpijn is
Keywords: Leerstoornissen; Leraren; Onderwijs