Leer méér in sfeer. - Stuyvaert, Hubert, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
Leer mr in sfeer beschrijft de verschillende aspecten om een kwaliteitsvolle leer- en leefomgeving tot stand te brengen. Aan de hand van talrijke illustraties en praktijkvoorbeelden wordt aangetoond hoe men de school- en klas-omgeving aangenaam, rustgevend en huiselijk kan maken. Maar er wordt ook bewezen hoe deze omgeving kan uitgroeien tot een boeiend en uitdagend milieu met rijke belevings- en experimenteerkansen. Dit boek bevat meer dan 400 voorbeelden, praktische tips, raadgevingen, nieuwe ideen, en is een bron van inspiratie voor de leerkrachten basis- en buitengewoon onderwijs (speciaal onderwijs). Groot formaat praktijkboek over het inrichten van een krachtige leer- en leefomgeving in het primair onderwijs. Het geeft vorm en inhoud aan basale principes van en voor het lerende basisschoolkind van nu: de leeromgeving moet degelijk zijn, de leerruimte moet uitnodigen om te leren, de schoolomgeving moet veilig zijn, waarbij het schoolklimaat respect en een positieve sfeer moet uitstralen.
De kinderen moeten zich welkom en comfortabel voelen en zij moeten zelf mee kunnen denken over klasinrichting, regels en afspraken, wijze van aanpakken van taken en omgang met elkaar. Spelen, beleven, ervaren, verwoorden, leren en begrijpen moeten daarbij op een uitdagende, creatieve, maar gedisciplineerde wijze samen kunnen gaan. Deze uitgave is een ware praktijkschatkist. Iedere student en leraar (speciaal) basisonderwijs vindt er honderden tips en ideen in die de voornoemde principes zichtbaar, kenbaar en inzichtelijk maken. De rijke informatie wordt begrijpelijk gepresenteerd, waarbij honderden kleurenfoto's de tekst begeleiden. De auteur en samensteller is als onderwijzer, directeur, pedagogisch begeleider, inspecteur en adviseur uitermate goed ingevoerd in het primair onderwijs. Een juweel van een boek dat uitstraalt dat leren harstikke leuk kan zijn! De school is een plaats waar zowel leerlingen als leerkrachten heel wat van hun tijd doorbrengen. Het is dan ook van groot belang dat deze leer-
En leefomgeving kwaliteitsvol en veilig wordt ingericht. Hubert Stuyvaert beschrijft daarom op een zeer deskundige wijze hoe deze omgeving kan worden uitgebouwd tot een boeiende, uitdagende en veilige omgeving waarbij kinderen veel kansen krijgen tot beleven en experimenteren. De lezer krijgt concrete tips om een kwaliteitsvolle en veilige klas/schoolomgeving in te richten. Na een voorwoord van de auteur en een inspirerende inleiding van Prof. dr. E. Verbiest gaat de auteur dieper in op de school als een veilige haven en een gezonde speel- en leerplaats. Aan bod komen diverse aspecten, zoals gezondheid, luchtkwaliteit, sanitair, verlichting, meubilair - Nadien volgt een deel waarbij de klas als een functionele en uitnodigende ruimte wordt besproken. Zo wordt zowel de klas als technische werk- en gedifferentieerde ruimte besproken, en krijgen ook de klashoeken en het mogelijk hoekenwerk de nodige aandacht. Verder komen ook de verschillende ruimte- en tijdskaders op een degelijke wijze aan bod. Mooie illustraties
Ondersteunen de tekst. Een zeer waardevol deel is dat waarbij de auteur de buitengewone voorzieningen voor het buitengewoon onderwijs bespreekt, met aandacht voor de infrastructurele aanpassingen, de aangepaste educatieve voorzieningen en de hulpmiddelen. Ten slotte volgen nog een aantal praktische tips voor de school om de gangen sfeervol in te richten en voor de leerkracht om zijn klas in een nieuw jasje te steken. De auteur is er meer dan anderen in geslaagd om een handig werk te schrijven over dit onderwerp. De vele praktische tips, ondersteund door prachtige illustraties, zorgen ervoor dat men als leerkracht onmiddellijk zin krijgt om een en ander toe te passen en/of uit te proberen in eigen klas/ school. Een aanrader voor alle onderwijsmensen
Inhoudsopgave : 1. Recht op een degelijke studieomgeving... 2. Ruimte om te leren... 3. Een respectvolle atmosfeer in een positief schoolklimaat 4. De school, een veilige haven en een gezonde speel- en leerplaats 5. De klas, een functionele en uitnodigende ruimte 6. Maak
Tijd voor ruimte! 7. Buitengewone voorzieningen voor buitengewoon onderwijs 8. Gangen als polyvalent bindweefsel 9. Steek uw klas in een nieuwe jas!
Keywords: Schoolinrichting