Basis voor verantwoord trainen. - Vrijens, Jacques, 1938-; Bourgois, Jan, 1960-; Lenoir, Matthieu, 1969- (Sint-Amandsberg : PVLO, 2007)
Aanvankelijk werd de voorbereiding van de atleet eerder rationeel benaderd. Van een echte wetenschappelijke aanpak van het fenomeen training was er geen sprake. Door een beter inzicht in de complexiteit van de sportprestatie ontstonden nieuwe oefenvormen en onderstreepten een aantal atleten door hun prestaties de superoriteit van bepaalde methoden. Na een inleiding over de basisstructuur van het trainingsproces worden het uithoudingsvermogen, de kracht, de snelheid, de lenigheid, de cordinatie, alsmede de planning en periodisering van de training uitvoerig omschreven. Daarnaast worden onderwerpen als de jeugdtraining, vrouw en sport, senioren en sport, trainen op hoogte en overbelasting gedetailleerd aan de orde gesteld. Uiteraard wordt ook aan het leren van motorische vaardigheden ruim aandacht besteed. Het gaat hier om een voortreffelijk en prachtig gellustreerd boek. Totaal vernieuwde uitgave. Het boek wordt speciaal aanbevolen aan sportartsen, trainers, studenten en leerkrachten
Lichamelijke opvoeding. Dit is een standaardwerk dat iedereen die van ver of van dicht met de sport heeft te maken gewoonweg moet hebben. Niet alleen om mee te pronken of omdat het mooi oogt in de stijlvolle boekenkast, maar vooral omdat het een begrijpelijk en gebruiksklaar instrument is om doorzicht te krijgen en om zich te verdiepen in de trainingsleer. Deze nieuwe, grondig herwerkte en uitgebreide uitgave van dit standaardwerk kwam tot stand door de samenwerking van drie experten die, elk in hun eigen vakgebied, de wetenschappelijke vakkennis en de praktische ervaringen ten dienste stellen van de lezer. Het boek werd geactualiseerd, met een bijzondere zorg voor duidelijkheid. Het hoofdstuk waarin de basisstructuur en de basiswetten van het trainingsproces worden besproken werd grondig herwerkt en aangevuld zodat de lezer een totaalbeeld krijgt van de fundamentele principes van het trainingsproces. De fysiologische basis van het trainen werd aangevuld met voorbeelden over de energielevering
In de verschillende sporten. Voor het hoofdstuk over het uithoudingsvermogen werd een beroep gedaan op de medewerking van Prof. Dr. Jan Bourgois die, door zijn kennis en trainingservaring, een vernieuwde dimensie gaf aan het hoofdstuk. Met talrijke praktische voorbeelden belicht hij het uithoudingsvermogen in al zijn facetten. De expertise van deze co-auteur is zonder de minste twijfel een meerwaarde voor het boek. Het hoofdstuk over krachttraining werd vereenvoudigd om aan de lezer een duidelijk overzicht te geven over alle aspecten van krachttraining. Het hoofdstuk beschrijft de soorten kracht, de trainingsmethoden en de richtlijnen waaraan men zich moet houden om krachttraining te organiseren en dit zowel op fitheidsniveau als in de wedstrijdsport. Een aantal kleine aanpassingen in de hoofdstukken snelheid en lenigheid zijn vooral gericht op de nieuwe inzichten in de specifieke domeinen. Het hoofdstuk over techniektraining werd gerealiseerd met de medewerking van Prof. Dr. Matthieu Lenoir die
Zich, als jonge wetenschapper, heeft opgewerkt tot een gewaardeerd expert in dit domein. Het hoofdstuk werd dan ook grondig herwerkt zodat het toegankelijk is voor elke lezer. Het reeds uitgebreide hoofdstuk over jeugdtraining werd geactualiseerd en herwerkt in samenwerking met Prof. Dr. Jan Bourgois. Ook aan het hoofdstuk Planning en Periodisering heeft Prof. Dr. Jan Bourgois zijn medewerking verleend, waarbij hij vooral aandacht had voor uniformiteit met de internationaal gehanteerde terminologie. In de hoofdstukken Vrouw en Sport, Senioren en Sport, Hoogtetraining en Recuperatie-Overbelasting-Overtraining beperkte het herwerken zich overwegend tot actualisering. Talrijke voorbeelden en algemenen trainingsprogramma's illustreren het boek. Basis voor verantwoord Trainen richt zich tot de trainers, de atleten, de sporthumaniora's, de opleidingen lichamelijke opvoeding aan de hogescholen en universiteiten, de Vlaamse Trainersschool en naar elkeen die zich via sport fysiek en mentaal fit wil voelen
Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1 : Historisch overzicht en toekomstvisie Hoofdstuk 2 : De fysiologische basis van de training Hoofdstuk 3 : De basisstructuur van het trainingsproces Hoofdstuk 4 : Uithoudingsvermogen Hoofdstuk 5 : Kracht Hoofdstuk 6 : Snelheid Hoofdstuk 7 : Lenigheid - warming-up - Cooling-down Hoofdstuk 9 : Planning en periodisering van de training Hoofdstuk 10 : Jeugdtraining Hoofdstuk 11 : Vrouw en sport Hoofdstuk 12 : Senioren en sport Hoofdstuk 13 : Prestatievermogen en training op hoogte Hoofdstuk 14 : Recuperatie - overbelasting - overtraining
Keywords: Training