Het sociaal huis : werken aan een toegankelijke dienst- en hulpverlening. - Sels, Peter, ....-; Goubin, Eric, ....-; Meulemans, Dirk, ....- (Brussel : Politeia, 2008)
Het lokaal sociaal beleid is gericht op een maximale toegankelijkheid van de dienstverlening voor elke burger en een optimaal bereik van de beoogde doelgroep. Met deze doelstelling voor ogen kreeg elk lokaal bestuur vanuit het Decreet Lokaal Sociaal Beleid de opdracht om een sociaal huis te realiseren met een informatie-, loket- en doorverwijsfunctie. Het begrip 'sociaal huis' werd in het decreet niet verder verduidelijkt. Dit handboek vertrekt vanuit de visie dat het sociaal huis een toegankelijkheidsconcept is dat op lokaal niveau wordt uitgewerkt en dat een antwoord biedt op de specifieke toegankelijkheidsproblemen in de lokale dienst- en hulpverlening. Het werken aan een toegankelijke lokale dienst- en hulpverlening wordt beschouwd als een strategisch aandachtspunt voor gemeente- en OCMW-besturen. Het gaat immers om een opdracht die nauw aansluit bij hun missie en bij de algemene vraag van de burger naar een kwalitatieve en klantgerichte dienstverlening. Het handboek schuift vier actieterreinen
Naar voren om in te spelen op toegankelijkheidsproblemen: communicatie, proactief handelen en hulpverleningsmethodieken, loketwerking en ruimtelijke inbedding (inclusief klantgerichte dienstverlening) en participatie. De auteurs zijn allemaal onderzoeksmatig of in de praktijk actief op een of meer van deze actieterreinen. Zij reiken naast denkkaders ook praktijkvoorbeelden en concrete werkinstrumenten aan waar medewerkers en mandatarissen van lokale besturen mee aan de slag kunnen
Inhoudsopgave : 1. Het concept 'sociaal huis' 1. Wat verstaan we onder het concept 'sociaal huis'? 2. Hoe werken aan het 'sociaal huis'? 2. Communicatie 1. Het belang van communicatie voor een toegankelijke dienst- en hulpverlening 2. Hoe het communicatiebeleid beter afstemmen op kansarme doelgroepen? 3. Aanpak 4. Praktijkvoorbeelden 3. Proactief handelen 1. Het belang van proactief handelen voor de toegankelijkheid van dienst- en hulpverlening 2. Proactief handelen in de context van welzijn en Lokaal Sociaal Beleid 3. Praktijkvoorbeelden
4. Loketorganisatie en -inbedding 1. Een herstructurering van de loketten met het oog op een toegankelijke dienst- en hulpverlening 2. Loketten, frontoffice en backoffice en de gentegreerde toegang 3. Uitbreiding, distributie en clustering 4. Veranderingsproces 5. Fysieke aspecten van loketorganisatie 6. Praktijkvoorbeelden 5. Klanten- en clintenparticipatie 1. Het belang van participatie voor een toegankelijke dienst- en hulpverlening 2. Methoden voor klantenparticipatie in dienst- en hulpverlening 3. Randvoorwaarden voor het opzetten van klantenparticipatie
Keywords: Sociaal Huis